Λαθρομετανάστες με …ταυτότητα για το φόβο της ελονοσίας

  • Iatropedia
Πιστοποιητικό υγείας για τους μετανάστες που απασχολούν, ανεξάρτητα εάν αυτοί βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας ή όχι, θα πρέπει να διαθέτουν πολύ σύντομα οι εργοδότες, σύμφωνα με απόφαση που προωθεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το οποίο διαψεύδει ότι υπήρχαν θάνατοι από τη νόσο.

Οι εργοδότες που δε θα διαθέτουν το πιστοποιητικό υγείας θα απειλούνται με υψηλότατα πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν και τα 100.000 ευρώ.

Αφορμή για τη διάταξη είναι η έξαρση της ελονοσίας που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες σε αλλοδαπούς οι οποίοι εργάζονται στη χώρα μας.

Πρόκειται για νέα υγειονομική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Υγείας που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα.

Το θέμα μάλιστα επανέρχεται πιο έντονα στην επικαιρότητα μετά από φήμες αλλά και δημοσιεύματα που ήθελαν να έχουν πεθάνει άνθρωποι από ελονοσία στην περιοχή της Λακωνίας.

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοίνωσή του διαψεύδει τις συγκεκριμένες φήμες λέγοντας: «Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, που οφείλονται στην ελονοσία σε καμία περιοχή της χώρας, ενώ ένας υπερήλικας ασθενής στη Λακωνία, ο οποίος έπασχε από ελονοσία, απεβίωσε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παραδέχεται πάντως ότι υπήρχε έξαρση της νόσου στην περιοχή σημειώνοντας: «Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας στην Λακωνία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Κατά τη διάρκεια του 2011, έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες, και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες (κυρίως από το Πακιστάν). Όλα τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στην Λακωνία οφείλονται στο πλασμώδιο vivax (P.vivax), το οποίο εμφανίζει συνήθως ηπιότερη κλινική εικόνα».

Πάντως στο κυνήγι του εργοδότη και του μετανάστη χωρίς «υγειονομική ταυτότητα» αναμένεται να μπουν: η ΕΛ.ΑΣ., η δημοτική αστυνομία, οι διευθύνσεις δημόσιας υγείας, οι «ράμπο» υγείας (ΣΕΥΥΠ), το σώμα επιθεώρησης εργασίας αλλά και το ΣΔΟΕ. Είναι οι ίδιες υπηρεσίες που θα αναλάβουν να εισπράξουν και τα πρόστιμα από τους εργοδότες που δεν θα υπακούσουν, και τα οποία θα ξεκινούν από 10.000 ευρώ και θα φθάνουν τα 100.000 ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι ανεξάρτητοι από τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, αφού η υγειονομική διάταξη αποσυνδέει τον εργοδότη από την ευθύνη σχετικά με την απασχόληση παράνομων ατόμων.

Όμως πρέπει να τονισθεί ότι στις υγειονομικές αρχές υπάρχει ανησυχία εδώ και μήνες για το θέμα της ελονοσίας ενώ τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας έχουν κρούσει και υγειονομικές αρχές της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής.

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι τυπικό παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες. Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, αλλά από τότε καταγράφονται ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται κυρίως με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάθετε τα πάντα για την ΕΛΟΝΟΣΙΑ στην ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ελονοσία στη Λακωνία

το πρώτο εμβόλιο της ελονοσίας