Λέμφωμα: Δεν υπάρχει λόγος αφαίρεσης ενθεμάτων μαστών – Πρωτοποριακή θεραπεία για τη νόσο σε νοσοκομεία του ΕΣΥ
Στα κύρια συμπεράσματα που αφορούν στο αναπλαστικό Τ – Λέμφωμα σχετιζόμενο με ενθέματα μαστών, έγκριτοι επιστήμονες από επίσημες Επιστημονικές Εταιρείες (Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής) ανέφεραν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια μορφή λεμφώματος, που μπορεί να εμφανισθεί σε ασθενείς κατά μέσο όρο 8 με 10 χρόνια, μετά την τοποθέτηση ενθεμάτων μαστών για επανορθωτικούς ή αισθητικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τα επίσημα διεθνή στοιχεία η νόσος φαίνεται να σχετίζεται με την παρουσία των ενθεμάτων, είναι όμως πολυπαραγοντική, όπως εξάλλου ισχύει και σε όλα τα σπάνια νοσήματα. Στη χώρα μας έχει αναφερθεί μόνο μία τεκμηριωμένη κλινική περίπτωση με BIA-ALCL, μετά από αποκατάσταση μαστού λόγω μαστεκτομής. Σε διεθνές επίπεδο η νόσος αφορά κατά μέσο όρο 1 ανά 60.000 ενθέματα που έχουν τοποθετηθεί.
Η διάγνωση του νοσήματος σε πρώιμα στάδια είναι εφικτή στο 85% των ασθενών, οπότε και εξασφαλίζεται πλήρης θεραπεία με χειρουργική επέμβαση. Ως εκ τούτου, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, δεν υφίσταται κανένας λόγος προληπτικής αφαίρεσης των ενθεμάτων ή εξειδικευμένων εξετάσεων, πλην του τακτικού προληπτικού ελέγχου των μαστών.
Οι παραπάνω διευκρινήσεις έγιναν μετά από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στο Journal of the American Medical Association, στο οποίο εμφανίστηκε Ολλανδική μελέτη, η οποία εκτίμησε τη σχέση μετά τον εντοπισμό δύο περιπτώσεων με αναπλαστικό μεγάλου Τ-κυττάρου λεμφώματος, στην ινώδη κάψουλα που περιβάλλει τα ενθέματα σιλικόνης.
Η Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ) βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της χώρας (ΚΕΣΥ, ΕΟΦ) προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι και να τύχουν της κατάλληλης διαγνωστικής προσέγγισης και θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενείς που πιθανόν να εκδηλώσουν τη νόσο. Ενώ επίσης, όπως τονίστηκε, στη χώρα μας οι Πλαστικοί Χειρουργοί και οι Αιματολόγοι είναι ενημερωμένοι πάνω στα πρόσφατα δεδομένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς που φέρουν ενθέματα μαστών.
Πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία για λέμφωμα σε ελληνικά νοσοκομεία του ΕΣΥ
Τις εργασίες του Συνεδρίου του 30ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου που ολοκληρώνεται την Κυριακή 10/11, κήρυξε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Μελέτιο Αθανάσιο Δημόπουλο, για την εκπόνηση και την εποπτεία προγραμμάτων συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά και τις υποτροφίες που δίνει η ΕΑΕ σε νέους ιατρούς αιματολόγους, με σκοπό την εξειδίκευσή τους σε μεγάλα Αιματολογικά Τμήματα της χώρας.
Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, στο Συνέδριο ότι με το νόμο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, δίνεται πλέον η δυνατότητα σύστασης Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης σπανίων και πολύπλοκων νοσημάτων στα δημόσια, πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας.
Την ίδια στιγμή, στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν και οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, ενώ ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία της πιστοποίησης και λειτουργίας μεταμοσχευτικών Μονάδων στο ΕΣΥ που θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και με διάχυτο λέμφωμα.
Όπως είπε ο πρύτανης κ. Δημόπουλος, εντός του 2020 αναμένεται να λειτουργήσουν δύο Μονάδες στην Αττική, στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στον «Ευαγγελισμό» και μία Μονάδα στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Σε επόμενη φάση θα λειτουργήσουν οι Μονάδες στα νοσοκομεία «Αττικόν» και Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του ΔΣ της ΕΑΕ, Διευθύντρια στην Αιματολογική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Μαρία Παγώνη, «στον «Ευαγγελισμό» η Μονάδα διαθέτει μόλις 10 κρεβάτια τα οποία δεν επαρκούν για όσους χρειάζονται να υποβληθούν σε αλλογενή μεταμόσχευση. Εάν θα προστεθούν και όσοι χρειάζεται να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν και άλλες κλίνες για να καλύψουν τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από θεραπεία».
Η ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και σε ασθενείς με Διάχυτο Λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα μετά από αποτυχία σε δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας.