Λουκέτα σε 40 ιδιωτικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα- 2500 εργαζόμενοι στο δρόμο
Με την αιφνίδια αυτή κίνηση από το υπουργείο Υγείας, η οποία αναφέρεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, 5 ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας και 40 συνολικά σε όλη την χώρα απειλούνται με άμεσο «λουκέτο»!
Σύμφωνα με πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, το οποίο ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 2016 και αφορούσε την κλινική «Απολλώνειο-Θεοτόκος» στην πόλη της Λάρισας, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, ότι η επιχείρηση δεν λειτουργούσε σε ανεξάρτητο και αυτοτελές κτίριο.
Στα συμπεράσματα του πορίσματος τους οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ καταλόγισαν αξιόποινες πράξεις στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου (στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας), καθώς αδειοδοτούσαν μία κλινική, η οποία είχε σταματήσει να δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια πριν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακαλέσει τελικώς την άδεια λειτουργίας της.
Με αφορμή αυτή την περίπτωση, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ έθιξαν, ως προϋπόθεση χρηστής λειτουργίας των κλινικών και το θέμα του «ανεξάρτητου και αυτοτελούς κτιρίου», ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητείται από νόμιμες επιχειρήσεις, που είχαν λάβει θεωρήσεις σχεδίων και λειτουργικών πλαισίων από τις ίδιες τις υπηρεσίες, ή τη μετεγκατάστασή τους ή τη διακοπή της λειτουργίας τους!
Η αντίδραση ήταν άμεση, με τον πρόεδρο του ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), Αχιλλέα Νταβέλη, να έχει ήδη ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση, τονίζοντας ότι οι κλινικάρχες θα προσφύγουν τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την ανακολουθία του ελληνικού κράτους και του ελεγκτικού μηχανισμού.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν από κοινού ο κ. Νταβέλης και οι εκπρόσωποι ιδιωτικών κλινικών για το θέμα, ο επικεφαλής του ΣΘΕΒ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο ΓΓ του υπουργείου μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ή μετεγκασταθείτε ή φύγετε την στιγμή, που εμείς σήμερα απασχολούμε 500 εργαζόμενους μόνο στη Λάρισα».
Ο κ. Νταβέλης έκανε λόγο για «επίορκους ελεγκτές, οι οποίοι το 2009 και το 2014 βεβαίωναν ότι είναι εντάξει οι εν λόγω κλινικές, αλλά από το 2014 και μετά τα ίδια άτομα βεβαίωναν το αντίθετο».
Από την δική του πλευρά, μια άλλη οπτική γωνία παρουσιάζει στην απάντησή του στο larissanet.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος, ο οποίος και μετέχει στην επιτροπή. Ο κ. Γιαννακόπουλος έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, το οποίο και τιτλοφορείται «όλη αλήθεια για τη λειτουργία ιδιωτικών κλινικών που βρίσκονται σε μη αυτοτελή και αυτόνομα κτίρια».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας υπογραμμίζει ότι «τόσο ο κ. Αχιλλέας Νταβέλης , όσο και ο κ. Γιώργος Πίπης (σ.σ. εκπρόσωπος της ιδιωτικής κλινικής «Ασκληπιείο») αποπροσανατολίζουν την κοινωνία και κυρίως τους εργαζόμενους στις κλινικές για τον λόγο ότι είναι υπόλογοι απέναντί τους καθώς η υπέρμετρη αλαζονεία και η επιχειρηματική απειρία τους ανάγκασε να πέσουν στον ίδιο λάκκο που έσκαψαν για ανταγωνιστή τους επιχειρηματία».
Ταυτόχρονα οκ κ. Γιαννακόπουλος κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης που αφορούσε «πέντε κλινικές και πλέον τέσσερις στη Λάρισα, οι οποίες δεν λειτουργούν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια» λέγοντας: «Όλα ξεκίνησαν το 2000 όταν δόθηκε η δυνατότητα στις κλινικές να εκσυγχρονιστούν, ενώ από το Π.Δ. 235 / 2000 υπήρχε η υποχρέωση να λειτουργούν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια. Προφανώς μετά από πιέσεις των τότε ιδιοκτήτων – δεν πρόκειται για τους τωρινούς – οδήγησαν την κατάσταση στο να δοθεί μια διαφορετική ερμηνεία, η οποία αποτυπώθηκε και Υπηρεσιακά με αποτέλεσμα να γίνεται μέχρι και το 2016 η θεώρηση των σχεδίων λειτουργίας των Κλινικών.
Η Επιτροπή Ελέγχου, στην οποία μετέχω και εγώ ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειάρχη όμως δέχεται εντολές μόνο από το Υπουργείο Υγείας, ταυτοποιούσε τα θεωρημένα από το Υπουργείοσχέδια και αυτό πράτταμε και για τις 5 κλινικές που λειτουργούσαν σε μη αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια.
Το 2016 χήρεψε από άποψη επενδυτή η κλινική “Θεοτόκος” και την διεκδίκησε ο κ. Νταβέλης.
Η οικογένεια των ιδιοκτητών έκρινε πως έπρεπε να την δώσει σε άλλο επιχειρηματία.
Τότε προφανώς ο κ. Νταβέλης εξαγριώθηκε…»
Σ’ αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας προσθέτει πως «εκείνη την περίοδο έγιναν καταγγελίες πως η κλινική “Θεοτόκος” λειτουργεί σε κτίριο μη ανεξάρτητο και αυτοτελές.
Έρχεται στη Λάρισα κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), χωρίς να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου και χωρίς να επισκεφθεί την Κλινική.
Στη συνέχεια – αρχές Σεπτεμβρίου 2016 – βγαίνει ένα πόρισμα το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στην Επιτροπή Ελέγχου και αποφαίνεται πως δεν πρέπει να λειτουργήσει η Κλινική στο συγκεκριμένο κτίρριο, καθώς αυτό δεν είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο».
Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογραμμίζει πως «το πόρισμα αυτό δεν στέκει πουθενά και αυτό το καταγγείλαμε στον υπουργό Υγείας, ενώ θα πρέπει να πούμε πως οι υπάλληλοι του ΣΕΥΥΠ είναι αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο για την ενοχοποίηση της Επιτροπής του άρθρου 4» και ο κ. Γιαννακόπουλος συνεχίζει: «Τότε ο Περιφερειάρχης ανακάλεσε την άδεια για την κλινική “Θεοτόκος”.
Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας – επενδυτής της κλινικής “Θεοτόκος” προσφεύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δικαιώνεται και ζητείται να ανακληθεί η απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία ανακαλούσε την Άδεια, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες ανακαίνισης στην κλινική, οι οποίες είχαν διακοπεί».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου καταλήγει λέγοντας ότι «το υπουργείο Υγείας, στο τέλος Δεκεμβρίου 2016, αποστέλλει έγγραφο με φωτογραφίες από συγκεκριμένες κλινικές και μας δίνει την εντολή να γνωμοδοτήσουμε αν οι λειτουργούν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια. Οι δύο κλινικές που οι εκπρόσωποί τους μιλούν αυτές τις ημέρες, δεν λειτουργούν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια και αυτό προκύπτει από τη νέα ερμηνεία που έδωσε το υπουργείο Υγείας από το 2016».
Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρει πως «έχουν γίνει επισκέψεις στο υπουργείο και προσπαθούμε να βρούμε λύση, καθώς δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, με το δεδομένο ότι ένας επιχειρηματίας – από όσους αντιμετωπίζουν το ζήτημα – συμμορφώθηκε και πλέον το κτίριο είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο».
Και τονίζει ότι υπάρχουν τέσσερις λύσεις για την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί:
1/Ή θα υπάρξει αλλαγή στο νομικό πλαίσιο ώστε να ρυθμιστεί η κατάσταση.
2/Ή θα γίνουν μετατροπές στις ήδη υπάρχουσες κλινικές ώστε να λειτουργούν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια.
3/Ή θα μεταφερθούν σε άλλα κτίρια, αυτοτελή και ανεξάρτητα.
4/Ή θα κλείσουν, καθώς τα συγκεκριμένα κτίρια δεν είναι αυτοτελή και ανεξάρτητα.