Συγκεκριμένα έπειτα από κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά καθώς και με την συμμετοχή προέδρων μεγάλων Φαρμακευτικών Συλλόγων, αποφασίστηκε η κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2012 καθώς και η αναστολή πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2012 κάτι που ούτως ή άλλως είχε προσδιορισθεί.
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι δε δίνεται συγκεκριμένη λύση στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν αντιμετωπίζεται η ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων.
Ταυτόχρονα ανακοινώνονται μέτρα χωρίς διάλογο ενώ συνεχίζεται η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Ο κλάδος ζητά κλαδική Συμφωνία για σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής και να σταματήσει ο διωγμός των φαρμακείων.
Σε νέα συνεδρίαση των συλλόγων την επομένη εβδομάδα θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου μετά την κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Υγείας και Εργασίας σχετικά με τα μέτρα για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δήλωσε:
«Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε 400 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που τα φαρμακεία κλείνουν από την πιστωτική ασφυξία που επιβάλλουν οι πολυεθνικές και οι τράπεζες, ο Υπουργός κ. Λοβέρδος επέλεξε να μειώσει ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των φαρμακοποιών.
Τον καθιστούμε υπεύθυνο για το χάος που θα επικρατήσει από το νέο έτος στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης. Ρωτάμε τον κ. Λοβέρδο : τα κόμματα συμφωνούν με τις αποφάσεις του ;».
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να μειώσει το κέρδος του κλάδου κατά 1,5% για όλα τα σκευάσματα, ενώ άλλο 1,5% θα μειώνεται το κέρδος για όσους φαρμακοποιούς έχουν μηνιαίο τζίρο άνω των 40.000 ευρώ.
Έτσι το κέρδος των φαρμακοποιών θα καθοριστεί στο 15%, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση.