Σοβαρά περιστατικά θρόμβων αίματος καταγράφηκαν -μετά το εμβόλιο της AstraZeneca- και στο δεύτερο εμβόλιο που κατασκευάζεται με την τεχνολογία του ιικού φορέα: το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.
“Τα εμβολιαστικά προγράμματα οδηγούνται πλέον σε σοβαρή αποσταθεροποίηση”, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Στέλιος Λουκίδης, αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) στο «Αττικόν».
Συγκεκριμένα εξηγεί: “Το περιβάλλον των εμβολιασμών πάει να αποσταθεροποιηθεί αυτή τη στιγμή εξαιτίας των γεγονότων με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Μπορείτε να φανταστείτε τι τηλέφωνα δεχόμαστε κάθε μέρα από τον κόσμο που μας λένε, να τους πούμε τι να κάνουν με το εμβόλιο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Υπάρχει δυσπιστία αυτή τη στιγμή προς δύο εταιρείες”, σημειώνει ο Καθηγητής.
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σήμερα παραλαμβάνει η Ελλάδα τις πρώτες δόσεις
Τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson έχουν πάρει, ήδη, τον δρόμο για την Ευρώπη, με την Ελλάδα να παραλαμβάνει σήμερα τις πρώτες 33.600 δόσεις για τον μήνα Απρίλιο.
Eκτάκτως συνεδρίασε χθες το απόγευμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τις ρυθμιστικές υγειονομικές αρχές (FDA και CDC), που ζήτησαν παύση των εμβολιασμών στην Αμερική με Johnson & Johnson.
Η απόφαση ελήφθη μετά την καταγραφή έξι περιστατικών θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό έξι γυναικών, ηλικίας από 18 έως 48 ετών. Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, η μία γυναίκα πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.
Η είδηση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και ασάφεια για την εξέλιξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Δείτε επίσης – Εμβόλιο Johnson & Johnson: FDA και CDC ζητούν παύση των εμβολιασμών λόγω εμφάνισης θρόμβων
Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με Johnson & Johnson, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα (19/4). Έτσι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Κι ενώ τα περιστατικά θρομβώσεων σε σύνολο 6,8 εκατομμυρίων πολιτών που έχουν λάβει το εμβόλιο στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σπάνια, η ανησυχία είναι διάχυτη και δικαιολογημένη, σύμφωνα με τον Καθηγητή, κ. Λουκίδη:
“Και με τα δύο αυτά εμβόλια υπάρχει πλέον μια δυσπιστία στον κόσμο. Κατά την προσωπική μου γνώμη αυτό δεν θα πρέπει να αναστέλλει την αποφασιστικότητά μας για τα εμβόλια. Είναι σαν να λέμε ότι θα πρέπει να αναστείλουμε ένα φάρμακο για μια ασθένεια, επειδή ένας άνθρωπος στους 100.000 μπορεί να κάνει μια παρενέργεια. Δεν γίνεται αυτό. Είναι κάτι που δεν το κάνουμε. Αλλά από την άλλη, αυτή τη δυσπιστία δεν μπορεί να την θεωρήσει κανείς παράλογη. Όποιος με παίρνει τηλέφωνο, εγώ του λέω ότι είναι μια πάρα πολύ σπάνια παρενέργεια και ότι τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα και ότι και ο Covid κάνει τους ίδιους θρόμβους. Και μου απαντά: “κι αν είμαι εγώ ο ένας στους 100.000, πώς μπορείτε να μου το εγγυηθείτε αυτό;” Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό είναι αλήθεια”, επισημαίνει ο κ. Στέλιος Λουκίδης.
Οι επικοινωνιακές και στρατηγικές αστοχίες της ΕΕ και του ΕΜΑ
H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου, ενώ ο σχεδιασμός για την Ελλάδα προβλέπει την παραλαβή 1,3 εκατομμυρίων δόσεων συνολικά.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας προορίζουν το εμβόλιο Johnson & Johnson να ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα “Ελευθερία” και στη φαρέτρα των εμβολίων κατά του κορονοϊού και της νόσου Covid-19, ως το τέταρτο εγκεκριμένο από τον ΕΜΑ εμβόλιο.
Στόχος είναι, με τις επιπλέον 300.000 δόσεις που θα παραληφθούν τον Μάιο και τις 960.000 δόσεις τον Ιούνιο, να επιταχυνθούν σημαντικά οι εμβολισμοί, καθώς το εμβόλιο αυτό είναι μίας δόσης και μπορεί να επισπεύσει την πολυπόθητη θωράκιση του πληθυσμού.
Οι ρυθμιστικές υγειονομικές αρχές της Ευρώπης, ωστόσο, δεν διαχειρίστηκαν με αξιόπιστο τρόπο το θέμα του πρώτου εμβολίου που εμφάνισε παρόμοια προβλήματα, του εμβολίου της AstraZeneca, με αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Επίσης, ο ΕΜΑ δεν τήρησε κοινή γραμμή και πέταξε το “μπαλάκι” στα κράτη μέλη να αποφασίσουν.
“Έχουν γίνει λάθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)”, επισημαίνει κι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Λουκίδης και εξηγεί:
“Το πρώτο χρονικό διάστημα που προέκυψαν αυτά τα θέματα, δεν πήρε καθαρή θέση. Βιάστηκε να πει ότι “δεν σχετίζονται” και μετά είπε “σχετίζονται”. Αυτό κλόνισε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Και το δεύτερο είναι, ότι δεν μπορεί μια συμμαχία χωρών, οικονομικού, υγειονομικού και πολιτικού τύπου, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχει διαφορετικές απόψεις για ένα εμβόλιο στον ηλικιακό πληθυσμό. Έπρεπε να είναι ενιαία η απόφασή τους. Γιατί μου λένε οι ασθενείς: “Γιατί οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί δεν το κάνουν μ’ αυτόν τον τρόπο; Είναι χαζοί;” Τι να του απαντήσεις; Είναι πολλά τα ερωτήματα, στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να είχε ενιαία πολιτική και να είχε δώσει πιο πειστικές απαντήσεις”, καταλήγει ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν».