Iatropedia

Λουκίδης: Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι στην Ελλάδα – Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του ανοίγματος των σχολείων

Μία αντιφατική εικόνα εμφανίζει η πανδημία, η οποία όμως, δεν είναι δυσεξήγητη για τους επιστήμονες. Η σταθεροποίηση και ελαφρά μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, συνοδεύεται πλέον από αύξηση στους θανάτους και τους διασωληνωμένους ασθενείς. Τι περιμένουν οι ειδικοί το επόμενο διάστημα.

Περισσότερους από 30 και 40 θανάτους από τον κορονοϊό καταγράφει πλέον σε καθημερινή βάση από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ταυτόχρονα σημειώνεται και αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι χθες Δευτέρα (6/9) καταμετρήθηκαν στους 379. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 64 έτη και σε ποσοστό πάνω από το 90%, ήταν ανεμβολίαστοι.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο μάλιστα, 47 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή χτυπημένοι από τη νόσο Covid-19. Το 95,4% όσων έχασαν τη ζωή τους έπασχαν από υποκείμενο νόσημα ή/και είχαν ηλικία άνω των 70 ετών.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα -εξαιτίας του μειωμένου αριθμού των ημερήσιων τέστ (46.350) λόγω σαββατοκύριακου- δεν ξεπέρασαν τις 2.000, ενώ μείωση εμφανίζουν και οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, που κατά το τελευταίο 24ωρο δεν ξεπέρασαν τις 190.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr, γιατί αυξάνονται τα θανατηφόρα περιστατικά της νόσου Covid-19.

“Οι θάνατοι αυξάνονται γιατί υπήρχε μία περίοδος μέσα στον Αύγουστο με αρνητική δυναμική στα κρούσματα και τις νοσηλείες, δηλαδή είχαμε πολλές νοσηλείες. Αυτό οδήγησε μέσα σε μία εβδομάδα να γίνουν 1.500 νοσηλείες. Αυτές οι 1.500 νοσηλείες βγάζουν περίπου κοντά στις από 80 με 100 νοσηλείες σε ΜΕΘ. Αν το βάλετε λοιπόν, επί δύο με τρεις εβδομάδες που υπήρχε αυτή η αύξηση, τότε κάποια στιγμή αυτές οι νοσηλείες στις ΜΕΘ θα οδηγήσουν σε κάποιους αναπόφευκτους θανάτους”, σημειώνει ο ειδικός.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι άνθρωποι που κατέληξαν από τον κορονοϊό την 1η Αυγούστου ήταν 10, στις 10 Αυγούστου έφτασαν τους 19 και στις 20 Αυγούστου τους 30, δηλαδή τριπλασιάστηκαν μέσα σε έναν μήνα.

Μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε, ωστόσο, από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη. Στις 31 Αυγούστου οι θάνατοι ήταν 19, την 1η Σεπτεμβρίου χάθηκαν 47 άνθρωποι, στις 5 Σεπτεμβρίου 43 και χθες Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και πάλι κατέληξαν 47 ασθενείς.

Ο παρακάτω πίνακας προέρχεται από τα στοιχεία του ECDC για την εβδομάδα Δευτέρα 23/8/2021 έως και Κυριακή 29/8/2021 (ISO Week: 2021-W34) και αποτυπώνει την αυξητική πορεία στους θανάτους.

Λουκίδης: Παραμένουν μειωμένοι οι θάνατοι χάρη στους εμβολιασμούς – Περισσότεροι, όμως, από άλλες χώρες

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Λουκίδης, υποστηρίζει ότι παρά την αύξηση, τα θανατηφόρα περιστατικά δεν ακολουθούν την αυξητική καμπύλη του δεύτερου και τρίτου πανδημικού κύματος. Χάρη στην προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός στις μεγαλύτερες ηλικίες θρηνούμε λιγότερα θύματα, παρά τη μεγάλη διασπορά σε κρούσματα, όπως λέει:

“Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό οι θάνατοι, δηλαδή, δεν είναι αντίστοιχοι με τους αριθμούς των θανάτων που είχαμε στο δεύτερο και το τρίτο πανδημικό κύμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι αυτή τη στιγμή διαχειρίσιμη η κατάσταση. Βέβαια ακόμη και μία ζωή να χάνεις είναι αποτυχία”, επισημαίνει ο Καθηγητής.

Στην Ελλάδα παρ’ όλα αυτά έχουμε υψηλότερο αριθμό ημερήσιων θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, με περισσότερα κρούσματα και ενδεχομένως μεγαλύτερο πληθυσμό.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο κ. Λουκίδης: “Όντως, έχουμε πιο υψηλό αριθμό θανάτων”, αναφέρει και συνεχίζει:

“Από την κλινική μου εμπειρία σας λέω -χωρίς να μπορώ να το υποστηρίξω από έρευνες- ότι όταν υπάρχει μια έξαρση κρουσμάτων εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, πάντα οι αριθμοί των θανάτων αυξάνονται. Κυρίως επειδή τα επαρχιακά νοσοκομεία, ή και τα Κέντρα Υγείας, δεν μπορούν να σηκώσουν ίσως το βάρος πολλών σοβαρών περιστατικών Covid-19. Αυτό ήταν κάτι που το είδαμε αν θυμάστε και τον Οκτώβριο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, σε μεγάλο βαθμό, στη Μακεδονία. Και τότε υπήρχαν συνάδελφοί μας, που όντως με πολύ μεγάλο ρεαλισμό είχαν πει “εμείς δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόσο βαριά περιστατικά και τόσο πιεστικά περιστατικά. Οπότε κάπου δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε με τον τρόπο που θέλουμε”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Μέσα σε δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων θα έχει φανεί πιθανή αύξηση στα κρούσματα

Με αγωνία και ενδιαφέρον περιμένουν οι ειδικοί να διαπιστώσουν εάν η διά ζώσης επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά και τους εφήβους μαθητές, θα καταφέρει να κρατήσει βιώσιμο το άνοιγμα των σχολείων με φυσική παρουσία μαθητών.

Η όποια εξέλιξη, πάντως, σύμφωνα με τον Καθηγητή, θα φανεί μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του σχολείου, όπως λέει:

“Θα δούμε πως θα αποτυπωθεί η επιδημία στο μαθητικό πληθυσμό με το άνοιγμα των σχολείων και με τους μαθητές ελάχιστα εμβολιασμένους. Τότε θα φανεί εάν τελικά η απόφαση της κυβέρνησης να κρατάει ανοιχτή την τάξη μέχρι το ποσοστό του 50% διαψευστεί στην πράξη. Διότι μπορεί να αποδειχθεί ότι, όταν βλέπεις μια δυναμική επέκτασης του ιού σε μία τάξη, να μην πρέπει να περιμένεις να νοσήσει το 50% για να κλείσει και να πάρεις μέτρα νωρίτερα. Είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε”, καταλήγει ο ίδιος.