Iatropedia

Λουράντος κατά πάντων: Τι είπε για Βορίδη ελλείψεις και Έμπoλα

Λάβρος κατά πάντων ο Κ. Λουράντος στη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη θέση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Φαρμακεία που ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν, ελλείψεις φαρμάκων, εμβολίων ακόμη και γενοσήμων, άνεργοι και ασφαλισμένοι που πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους κατά 50% μεγαλύτερη κάθε χρόνο, φαρμακοποιοί που αγωνίζονται να εισπράξουν τα χρήματα τους από το….2011 και μια Πολιτεία που κωφεύει στις φωνές συνεργασίας ακόμη και σε αυτή την επείγουσα κατάσταση με τον ιό του Έμπολα .

Αυτή είναι η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Δημόσια Υγεία σήμερα.

Οι φαρμακοποιοί καθημερινά προσφέρουν υπηρεσίες που δεν κοστολογούνται. Αγωνίζονται καθημερινά να βρουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους οι οποίοι, στο όνομα της δήθεν μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που επέβαλε η πολιτεία, πληρώνουν συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων αυξημένη ακόμη και κατά 100%, επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη σήμερα, ότι το κράτος θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν λιγότερα, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ να καλούνται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν τα φάρμακα τους» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, παρουσιάζοντας μάλιστα και συνταγές με παραδείγματα όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αλματώδης αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων.

Ο κ. Λουράντος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία, τονίζοντας ότι εδώ και καιρό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων, παιδικών εμβολίων, και μάλιστα για φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα μεγάλης ζήτησης, η έλλειψη δεν έχει προηγούμενο.

«Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων λόγω της χαμηλής τιμής τους ταξιδεύει στο εξωτερικό Το φάρμακο ο πολίτης σε όλο τον κόσμο το χρειάζεται την στιγμή της θεραπείας του και ακόμη και η παροδική έλλειψη που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Πρόκειται για ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν και στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον προβλεπόμενο στόχο στο τέλος του 2014, όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ενώ για το έτος 2013 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2532,5 εκατομμύρια ευρώ, για το 2014 σύμφωνα με στοιχεία του α΄ εξαμήνου, έχει ήδη φθάσει τα 1127,6 εκατομμύρια ευρώ.

Στο στόχαστρο της Πολιτείας οι Φαρμακοποιοί

«Η πολιτεία έχει στοχοποιήσει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τους φαρμακοποιούς λες και φταίνε αυτοί για όλα τα δεινά της κρίσης» τόνισε ο κ. Λουράντος. Και συμπλήρωσε πως «Για ότι κακό συμβαίνει, με χειρουργική ακρίβεια κάθε χρόνο οι πολιτικοί, βρίσκουν και κάτι να επιβάλλουν στους φαρμακοποιούς. Το πιο πρόσφατο είναι τα ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. Κάποιοι τα θέλουν στα σούπερ μάρκετ για να … αυξηθεί η τιμή τους και η κατανάλωσή τους ξεχνώντας εντέχνως ότι είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι καραμέλες»!.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ τόνισε πως η Έκθεση αυτή προβάλλει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την απελευθέρωση στα Φαρμακεία τονίζοντας ότι η άρση των ρυθμίσεων στη λειτουργία των Φαρμακείων μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών σε σχέση με αυτά που επιδιώκει να επιλύσει, ενώ επισημαίνει ότι η απελευθέρωση της τιμής και διάθεσης των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικώς (ΜΥΣΥΦΑ) δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους ή βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά,

«Τα φαρμακεία είναι πολλά στην Ελλάδα αλλά …. περιέργως καταργούνται οι αποστάσεις, και όποιος θέλει μπορεί να έχει πολλά φαρμακεία!

Η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται δραστικά εις βάρος των υπηρεσιών και της ουσίας που είναι η περίθαλψη! Η ύλη του φαρμακείου μειώνεται δραστικά αφού ο καθένας μπορεί να … τσιμπολογεί ότι του αρέσει εν ονόματι δήθεν του ανταγωνισμού!», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Στη συνέντευξη τύπου το προεδρείο του Π.Φ.Σ. υπενθύμισε πως τα φαρμακεία έχουν διαθέσει φάρμακα και έχουν πιστώσει τα ασφαλιστικά ταμεία με 70 εκατομμύρια ευρώ από το 2011! Οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος για χρήματα που ΔΕΝ έχουν εισπράξει….

Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε ακόμη και στο ζήτημα του ωραρίου των φαρμακείων που σήμερα, μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις της πολιτείας έχει καταστεί ανεξέλεγκτο !

«Το ωράριο των φαρμακείων απελευθερώνεται εντελώς για την καλύτερη δήθεν εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά οι τράπεζες και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι οργανισμοί έχουν αυστηρό ωράριο. Και αν κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι για τις τράπεζες αρκούν τα ΑΤΜ από τα οποία δύναται ο πολίτης να πάρει χρήματα, γιατί δεν επαρκούν αντίστοιχα τα εφημερεύοντα φαρμακεία για τα φάρμακα ανάγκης των πολιτών» ;

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, υπενθύμισε πως σήμερα οι φαρμακοποιοί επιτελούν σπουδαίο κοινωνικό ρόλο, αφού συμμετέχουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και προχωρούν σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις ΧΩΡΙΣ υπερωριακές αμοιβές , αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης δωρεάν, πραγματοποιούν εμβολιασμούς επίσης δωρεάν, πέρα από τον συμβουλευτικό τους ρόλο σε θέματα υγείας και πρόληψης τσε καθημερινή 24ωρη βάση χωρίς καμία αμοιβή.

Την ίδια ώρα υπηρεσίες και αγαθά αυξάνονται συνεχώς .Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιανουάριο του 2010 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014 παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες αυξήσεις:

Πετρέλαιο θέρμανσης 111,4%, Ηλεκτρικό ρεύμα 60,4%, Φυσικό αέριο 60,1%, Αστικές συγκοινωνίες 40,2%, Γάλα 14,9%,Τρόφιμα 3,3%.

Στο διάστημα αυτό τα φάρμακα μειώθηκαν κατά 60% με το παράδοξο φαινόμενο η συμμετοχή των ασφαλισμένων να έχει αυξηθεί κατά 100%.

Η Ελλάδα έχει σήμερα τα φθηνότερα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη και την ακριβότερη φαρμακευτική περίθαλψη για τον ασφαλισμένο, πρόσθεσαν οι φαρμακοποιοί.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΦΣ υπογράμμισε:

“Tι φαρμακείο θέλουμε τελικά;

Να εξυπηρετεί τον πολίτη ή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;

Να υπηρετεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή τα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Να δίνει φθηνά φάρμακα στον κόσμο ή να δημιουργήσει καρτέλ και στο φάρμακο;

Ας μας πει ή πολιτεία τι θέλει, γιατί ο κόσμος και οι ασφαλισμένοι ξέρουμε τι θέλουν:

To φθηνό Φάρμακο από τα χέρια των επιστημόνων Φαρμακοποιών, χωρίς κανένα αποκλεισμό”!