Iatropedia

Μ. Χρυσοχοΐδης για Κέντρα Αποκατάστασης: Όχι στην «αυγουστιάτικη» υποβολή δικαιολογητικών για τα ποιοτικά κριτήρια 

Ο υπουργός Υγείας ζητά από τον ΕΟΠΥΥ άμεση διαβούλευση για την διόρθωση αστοχιών της Υπουργικής Απόφασης για τα ποιοτικά κριτήρια των Κέντρων Αποκατάστασης.

Στην έκδοση νέας βελτιωμένης υπουργικής απόφασης για τα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν στην αποζημίωση των Κέντρων Αποκατάστασης, προσανατολίζεται το Υπουργείο Υγείας με απόφαση Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το θέμα της εσπευσμένης και με αρκετές αστοχίες Υπουργικής Απόφασης για την κατάρτιση των ποιοτικών κριτηρίων με τα οποία θα αξιολογούνται πλέον οι ιδιωτικές κλινικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης, απασχόλησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εν μέσω θέρους.

Προηγήθηκε ρεπορτάζ του το iatropedia.gr στα τέλη Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε εντός του Αυγούστου σχετική συνάντηση στην οδό Αριστοτέλους, μεταξύ του υπουργού Υγείας και του θεσμικού φορέα εκπροσώπησης των Κέντρων Αποκατάστασης.

Δείτε το ρεπορτάζ – ΕΟΠΥΥ: Παρατείνει την Υ.Α. για τα ποιοτικά κριτήρια και την εφαρμόζει μέσα στον Αύγουστο – Στο ΣτΕ προσφεύγουν τα Κέντρα Αποκατάστασης 

Μ. Χρυσοχοΐδης: Η Υ.Α. επιδέχεται βελτιώσεων

Να σημειωθεί, ότι τα ποιοτικά κριτήρια θεσπίστηκαν με σκοπό να τεθούν νέοι κανόνες στον τρόπο με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τις ιδιωτικές Γενικές Κλινικές και τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ).

Πιο συγκεκριμένα, καταρτίστηκε μια κλίμακα κατάταξης κάθε Κλινικής και Κέντρου Αποκατάστασης, η οποία θα απορρέει από τη “μοριοδότηση” που θα παίρνει με βάση τις υπηρεσίες που παρέχει στους ασθενείς. Η βαθμολογία της κλινικής με βάση τα ποιοτικά της κριτήρια θα συμβάλλει στη συνέχεια, στην αντικατάσταση του ποσοστού των υποχρεωτικών επιστροφών (rebate) που καταβάλλουν οι κλινικές προς στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους και αναγνώρισε ότι η Υ.Α. επιδέχεται βελτιώσεων, αλλά και ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη άρσης της προθεσμίας που το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ επέβαλε μέσα στον Αύγουστο.

Αντιδρώντας άμεσα δε, ζήτησε προφορικά την ίδια μέρα από τον Οργανισμό να “παγώσει” τη καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών που ήδη είχε ορίσει αυτόβουλα ο ΕΟΠΥΥ και να προχωρήσει στην κατάθεση προτάσεων με σκοπό τη βελτίωση της υφιστάμενης ΥΑ, διορθώνοντας τις όποιες αστοχίες.

Ταυτόχρονα ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων, κάτι που έγινε πριν από λίγες ημέρες.

Κέντρα Αποκατάστασης: Γιατί προσέφυγαν στο ΣτΕ

Οι εκπρόσωποι των Κέντρων Αποκατάστασης, όχι μόνο εντόπισαν μεγάλο αριθμό λαθών στην σχετική Υπουργική Απόφαση, αλλά ταυτόχρονα αμέσως μετά την ημερομηνία δημοσίευσής της (15/3/23) δόθηκε -όπως υποστήριξαν- ελάχιστος χρόνος για την προσαρμογή και συμμόρφωση τους στα νέα δεδομένα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, ζήτησαν την ακύρωση της Υ.Α. καθώς -μεταξύ άλλων- ο ΕΟΠΥΥ είχε αλλάξει τις ημερομηνίες για την υποβολή των δικαιολογητικών, χωρίς ακύρωση της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α) (ΦΕΚ 157/Β15-3-2023).

“Λάθη” στην αποζημίωση θεραπειών με βάση τα ποιοτικά κριτήρια

Να σημειωθεί πως τα ποιοτικά κριτήρια για τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης αναμένεται να εφαρμοστούν σε 4 βασικούς τομείς:

Α. Διαχείριση ποιότητας

Β. Προσωπικό – Ασφάλεια

Γ. Αποτελεσματικότητα και Ειδικές Υπηρεσίες

Δ. Υποδομές

Ωστόσο, σε επιστολές τους προς την Διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη και τα μέλη ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Αποκατάστασης απαριθμούν αρκετές αστοχίες στη θέσπιση των κριτηρίων αυτών.

Κάποια από τα ζητούμενα κριτήρια αποτελούν προϋποθέσεις της αδειοδότησής τους, όπως ανέφεραν και σε επιστολή τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ποιοτικό κριτήριο για τις “υπηρεσίες ασθενοφόρων και το van εξωτερικών (λευκό ταξί)”.

Το λεωφορείο Μεταφοράς ΑΜΕΑ που θεωρητικά αποτελεί το van των εξωτερικών (μάλλον ασθενών) κατά την ΥΑ, είναι προϋπόθεση της έκδοσης άδειας λειτουργίας του ΚΑΑ ΚΝ, λένε οι εκπρόσωποι των ΚΑΑ-ΚΝ:

“Είναι στοιχείο που διαθέτουν όλα τα ΚΑΑ ΚΝ και προφανώς δεν αποτελεί ποιοτική διάκριση”, υποστηρίζουν και καταλήγουν στην προσφυγή τους προς το ΣτΕ:

“Τα κριτήρια ποιότητας που θεσπίζει η βαλλομένη (σ.σ. ΥΑ) είναι αναιτιολόγητα και απρόσφορα και δεν διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση, μη εντασσόμενα σε ένα στρατηγικό σχέδιο οργάνωσης, ανάπτυξης και κοστολόγησης των υπηρεσιών αποκατάστασης. Αντίθετα έπρεπε να αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική και δίκαιη ποιοτική αξιολογική ιεράρχηση των Κέντρων Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ)”.