Μαγιορκίνης: «Αναμένουμε αυξημένη κατά 10 φορές τη μεταδοτικότητα σε ένα μήνα»
Ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη μείωσης της μεταδοτικότητας αυτήν την εποχή, καθώς η κατάσταση πολύ γρήγορα θα επιδεινωθεί: «Είναι σημαντικό για να μειωθούν τα κρούσματα, να θεωρούμε τους εαυτούς μας φορείς, για αυτό και είναι σημαντική η μάσκα και οι αποστάσεις ασφαλείας, ώστε να μειωθεί η μετάδοση στον γενικό πληθυσμό», ανέφερε ο καθηγητής. Υπάρχουν όμως και καλά νέα, αφού όπως ο ίδιος εξήγησε το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων «φαίνεται να έχει αποφευχθεί», δήλωσε ο καθηγητής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά σε υψηλά νούμερα.
Θεαματικά αποτελέσματα από κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων
Επίσης, αναφέρθηκε σε μία νέα πειραματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, η οποία έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν κάποιος μολυνθεί από τον ιό, το ανοσοποιητικό του σύστημα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα ώστε να δημιουργήσει αντισώματα, τα οποία απαιτούνται για να καταστρέψουν τον κορονοϊό.
Να σημειωθεί ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τεχνικά παρασκευασμένα. Σε σχετική ανακοίνωση που έγινε στο εξαιρετικά έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science, φάνηκε ότι σε πειραματική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 275 ασθενείς, η χορήγηση ενίσχυσε τις ελπίδες για αυτή τη θεραπεία, καθώς παρατηρήθηκε η επίσπευση η κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα, ανέφερε ο καθηγητής.
Οι ασυμπτωματικοί φορείς διασπείρουν τον ιό
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην υπέρ μετάδοση κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού και εξήγησε ότι αυτή η πορεία μπορεί να αλλάξει μόνο αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα διατηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων, ο κος Μαγιορκίνης είπε ότι αυτά θα προταθούν από την Επιτροπή, εφόσον αυτή το κρίνει αναγκαίο. «Αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς γι αυτό» κατέληξε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους ασυμπτωματικούς φορείς, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι αυτοί δεν μπορούν να καταγραφούν, καθώς πρόκειται «μια δυναμική κατάσταση που είναι δύσκολο να περιγραφεί διεθνώς». Ωστόσο είπε ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού κυμαίνονται από 50% έως και 80%. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε ορισμένες δομές στη χώρα μας το 100% των κρουσμάτων αφορούσε ασυμπτωματικούς. Η εκτίμηση του είναι -όπως είπε -ότι ο κορονοϊός από την εμφάνισή του στη χώρα μας έχει μολύνει πάνω από 100.000 ανθρώπους , «μπορεί να είναι και 150.000» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συλλογική ανοσία στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλή, όταν θα επιθυμούσαμε να έχει ανοσία στον ιό πάνω από το 50% του πληθυσμού.
Χαρδαλιάς: Προσοχή σε Αττική, Πέλλα και Κύθνο
Έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες ημέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Ενημερώνοντας για τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης.
Επίσης, έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24:00 έως τις 05:00, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωσης, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και τέλος είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.
Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, διαμήνυσε ο υφυπουργός.