Μαγιορκίνης: «20 μέρες μετά το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνει το εμβόλιο mRNA»
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και την ίδια μέρα με τα εμβόλια του κορονοϊού (και του αδενοϊού Johnson και AstraZeneca και τα mRNA Moderna και Pfizer) αλλά σίγουρα 20 ημέρες νωρίτερα από τα εμβόλια mRNA. Όπως διευκρινίζει, εάν το εμβόλιο της γρίπης γίνει μετά τον εμβολιασμό του κορονοϊού, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης συνοψίζει τις οδηγίες ως εξής:
Οι παρακάτω κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στο να παραχθεί η βέλτιστη απόδοση του εμβολίου COVID-19:
1) Η απόδοση του εμβολίου της γρίπης δεν θα επηρεασθεί όποτε και αν γίνει
2) Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19
3) Μετά την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19 το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι η επόμενη δόση του mRNA COVID-19 θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον δεύτερο κανόνα, δηλαδή μετά από 20 μέρες)
4) Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπης την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ
Σχετικά με την συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης με το εμβόλιο της Covid-19
Στο κείμενό του ο Καθηγητής Μαγιορκίνης εξηγεί τα επιστημονικά δεδομένα που οδηγούν στους παραπάνω κανόνες. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης
Το ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιγόνα του ιού είναι έτοιμα και μπορεί να τα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα για την παραγωγή ανοσολογικής απάντησης.
Σχετικά με τα mRNA εμβόλια
Τα εμβόλια mRNA όπως είναι της COVID-19 ωστόσο είναι ένα βήμα πίσω (γεγονός που τα κάνει και πιο αποτελεσματικά εν τέλει) και πρέπει να παράξουν τα αντιγόνα που στη συνέχεια θα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Θεωρητικά λοιπόν μπορούν να επηρεασθούν από τις ιντερφερόνες που εκκρίνονται από μία διέγερση του ανοσοποιητικού (όπως άλλη λοίμωξη ή άλλο εμβόλιο) καθότι οι ιντερφερόνες μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή των αντιγόνων από τα mRNA.
Κατά πόσο αυτή η θεωρητική γνώση είναι σημαντική δεν το γνωρίζουμε, οπότε κρατάμε αυτήν την πληροφορία με επιφύλαξη μελλοντικών μελετών που μπορεί να δείξουν ότι το timing στην πράξη μπορεί να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο.
Τα παραδείγματα
Ο ίδιος παραθέτει και ορισμένα παραδείγματα για να κάνει πιο κατανοητή την εφαρμογή των παραπάνω κανόνων:
Παράδειγμα 1: Σήμερα κάνω την πρώτη δόση του mRNA COVID-19 και μετά από 10 ημέρες προγραμμάτισα να κάνω το εμβόλιο της γρίπης. Η επόμενη δόση του εμβολίου mRNA COVID-19 θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό από τη γρίπη δηλαδή σε 30 ημέρες από την πρώτη δόση.
Παράδειγμα 2: Σήμερα έκανα την δεύτερη (ή τρίτη) δόση του εμβολίου mRNA COVID-19, αλλά εκκρεμεί το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης μπορώ να το κάνω όποια ημέρα με βολεύει από εδώ και πέρα, ακόμα και την ίδια ημέρα.
Δείτε ολόκληρη την ανάρτησή του: