Μαγιορκίνης: «Γιατί δεν μειώνονται εύκολα τα κρούσματα στην Αττική – Μακριά η Ελλάδα από την εκθετική αύξηση»

  • Γιάννα Σουλάκη
Χαρδαλιάς
"Δύσκολο μήνα" χαρακτήρισε τον Οκτώβριο τόσο για την χώρα μας όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας.

Το φαινόμενο της εκθετικής αύξησης παρατηρείται πλέον σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανέφερε ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος όμως ήταν καθησυχαστικός για την Ελλάδα: «Είμαστε πολύ μακριά από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Το Rt βρίσκεται λίγο πάνω και λίγο κάτω από το 1, ανέφερε επίσης, τονίζοντας ότι στα αστικά κέντρα θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί για να δούμε μείωση της μεταδοτικότητας και των κρουσμάτων. Παράλληλα ανέλυσε το φαινόμενο της «ώσης» στην πανδημία και εξήγησε γιατί είναι πιο εύκολο να περιοριστούν οι μικρότεροι πληθυσμοί μιας περιοχής.

Καθώς η μείωση του ρυθμού μετάδοσης στην Αττική δεν έχει καταστεί εφικτή προς το παρόν, αλλά όπως ανέφερε αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, «φαίνεται να έχει σταθεροποιητικές τάσεις», εξήγησε ότι ο έλεγχος μιας επιδημίας μέσα στο αστικό περιβάλλον είναι πιο δύσκολος από ό,τι μπορεί να είναι σε ένα χωριό.

«Η επιδημία εξαπλώνεται με ώσεις και η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού», ανέφερε ο ίδιος, κάτι που έχει διαπιστωθεί και σε δύο πρόσφατες έρευνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, όπως είναι το Nature και το Plos one.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο ίδιος, ότι σε ένα χωριό τα μέτρα είναι πιο αποδοτικά και τα αποτελέσματά τους είναι πιο γρήγορα, από ό,τι σε μία πόλη όταν κάνουμε παρεμβάσεις. «Οσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, δηλαδή ο πληθυσμός, της επιδημίας, τόσο δυσκολότερο είναι να μειωθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσήλωση στα αστικά κέντρα», τόνισε.

Χαρδαλιάς: Επεξηγήσεις για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν

Σε επεξηγήσεις πάνω στα ήδη ισχύοντα μέτρα προχώρησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. Για τη χρήση της μάσκας τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι υποχρεωτική όχι μόνο στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός, ανεξαρτήτως επιπέδου συναγερμού.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ταυτοχρόνως, ότι ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.

Χαρδαλιάς: Κρούσματα – έλεγχοι – πρόστιμα

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως από τα 22.358 συνολικά κρούσματα, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε 5.472 και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό όσοι διαγνώστηκαν θετικοί και οι επαφές τους. Συνολικά έχουν αναρρώσει σπίτι τους από την αρχή της πανδημίας 14.019 άτομα, ενώ εξιτήριο από τα νοσοκομεία πήραν 2.318.

Ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των τεστ, ανέρχονται σε 1.738.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.