Μαγιορκίνης: Γιατί στους άνω των 65 συχνά η διασωλήνωση δεν είναι επιλογή – Το 70% άνω των 75 κατέληξε
Τη σημασία του εμβολιασμού ΟΛΩΝ των ατόμων άνω των 65 ετών, αλλά και των ευάλωτων ομάδων υπογραμμίζει με ανάρτησή του ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο επιστήμονας παραθέτει στατιστικά στοιχεία από το δίκτυο των κορυφαίων νοσοκομείων σε παγκόσμιο επίπεδο, Mass General Brigham hospitals στη Βοστώνη των ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύονται στο eClinicalMedicine – The Lancet.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μαγιορκίνη, η μέγιστη σημασία να εμβολιαστούν ΟΛΟΙ οι άνω των 65 ετών και οι ευάλωτες ομάδες, ενισχύεται όταν κάποιος αντιληφθεί ότι οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν όταν «στραβώσει» η COVID-19, είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
“Δυστυχώς για αυτούς τους ανθρώπους τις περισσότερες φορές η δυνατότητα της διασωλήνωσης δεν υφίσταται ως κλινική επιλογή, ενώ όταν προσφέρεται η έκβαση είναι τραγική”, σχολιάζει ο ίδιος, παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία της δημοσίευσης.
Τι έδειξε η μελέτη για τη διασωλήνωση και την πιθανότητα θανάτου
Σύμφωνα με τη μελέτη, από τα περίπου 1.000 άτομα που έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω COVID-19, τα 95 άτομα εξαιρέθηκαν από τη μελέτη γιατί θα λάμβαναν μόνο παρηγορητική θεραπεία λόγω προχωρημένης ασθένειας. “Με απλά λόγια η διασωλήνωση δεν ήταν επιλογή για αυτούς πριν καν φτάσουν στο νοσοκομείο”, αναφέρει ο Καθηγητής.
Επίσης, ακόμη 91 άτομα ορίστηκαν από ιατρική αξιολόγηση ως Do Not Intubate, δηλαδή “να μην διασωληνωθούν” για λόγους ιατρικούς. “Η επιλογή της διασωλήνωσης δεν υπήρχε σε αυτούς μετά την αρχική κλινική αξιολόγηση”, εξηγεί ο ίδιος.
Από τα 1.000 άτομα στον θάνατο κατέληξαν τα 210, αριθμός «αρκετά βελτιωμένος πλέον εξαιτίας των νέων διαθέσιμων θεραπειών», σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Από τους 210 που κατέληξαν μόνο οι 136 διασωληνώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι είχε κριθεί στην πορεία πως δεν έπρεπε να διασωληνωθούν. Επίσης, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ακόμη 186 (95+91) άτομα κατέληξαν (κατά πάσα πιθανότητα) χωρίς να έχουν καθόλου την επιλογή τη διασωλήνωσης.
“Σε αυτούς λοιπόν που διασωληνώθηκαν (γιατί οι γιατροί έλπιζαν ότι μπορεί να τους βοηθήσει) και είχαν ηλικία άνω των 75, το 70% κατέληξε”, λέει ο επιστήμονας και καταλήγει στο συμπέρασμα πως το εμβόλιο αποδεδειγμένα μειώνει τον θάνατο κατά τουλάχιστον 90%.
Ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης καταλήγει συμπερασματικά, πως, “αν έχετε ευάλωτο ή άνω των 65 στην οικογένειά σας είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί. Οι επιλογές που έχουν ΑΝ στραβώσει η νόσος είναι πολύ λίγες”.
Μαγιορκίνης: Αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά όχι η πίεση στο ΕΣΥ
Την ίδια στιγμή, με αφορμή την ακύρωση της ενημέρωσης της περασμένης Πέμπτης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης παραθέτει τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Στη χώρα μας, με βάση την επεξεργασία δεδομένων από τον ΕΟΔΥ, όπως λέει, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια αυξήθηκε κατά 37%, ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση κατά 8%, ενώ την ίδια στιγμή η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να βελτιώνεται.
Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα κατά 6,5% και ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει κατά 6%.
«Συνοπτικά, λοιπόν, βλέπουμε μία μέτρια αύξηση της διασποράς της επιδημίας στην Ελλάδα, χωρίς να μεταφράζεται σε αύξηση στο σύστημα υγείας προς το παρόν. Αντιθέτως εξακολουθεί να παρατηρείται αποσυμπίεση αν και με πιο αργούς ρυθμούς. Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρούμε ότι η αύξηση στη διασπορά έχει επιβραδυνθεί, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς ταιριάζει περισσότερο με το μοντέλο της ταλάντωσης αντί της εκθετικής αύξησης. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο για να επιβεβαιωθεί το πρότυπο της επιδημικής καμπύλης», λέει ο κ. Μαγιορκίνης.
“Παγκόσμια μείωση των θανάτων σε επίπεδα 2020”
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 5% την τελευταία εβδομάδα καθώς καταγράφηκαν μεσοσταθμικά περίπου 1.6 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 19% καθώς καταγράφηκαν περίπου 5.500 θάνατοι ανά ημέρα.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο καθώς οι θάνατοι ασθενών με Covid-19 μειώθηκαν σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 2020. Σημειώνουμε ότι αυτή η μείωση παρατηρείται παρά την χαλάρωση των μέτρων διασποράς και είναι ενδεικτική της επίδρασης του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην Ευρώπη, η επιδημία έδειξε αύξηση όσον αφορά τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 9% αύξηση στις διαγνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 21%. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 5 εκατομμύρια διαγνώσεις και 13.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.
Την τελευταία εβδομάδα οι 25 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε 15 χώρες. Σημαντική βελτίωση, δηλαδή πάνω από 30%, παρατηρήθηκε μόνο σε 10 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.