Μαγιορκίνης: Η μεγαλύτερη διασπορά εντοπίζεται πλέον σε νομούς εκτός Αττικής
Η αύξηση των κρουσμάτων εκτός Αττικής έχει πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής του Λεκανοπεδίου στα συνολικά κρούσματα, ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιλογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σε ό,τι αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων επισήμανε ότι οι νέοι μεταξύ 19 και 40 χρόνων μολύνονται δύο φορές πιο εύκολα από άλλες ηλικιακές ομάδες, τονίζοντας ότι οι νέοι θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι άτρωτοι. Αναφερόμενους στο εμβόλιο της γρίπης είπε ότι έχουν συνταγογραφηθεί περισσότερα από 2,3 εκατ. δόσεις και έχουν εκτελεστεί 1,7 εκατ. εμβόλια.
Διπλασιασμό των κρουσμάτων έχουμε και στην Ελλάδα, όπου μεσοσταθμικά ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 10 και των δασωληνωμένων τους 90 ασθενείς. Στην Αττική είπε ότι παρουσιάστηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 40% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Οι 19 έως 40 ετών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα
Τα ηλιακά χαρακτηριστικά της πρόσφατης ώσης διατηρούνται, με την ηλικιακή ομάδα των 19 έως 40 ετών να συντηρεί αυξημένη δυναμική, ανέφερε ο καθηγητής. Οι 19 έως 40 ετών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης.
«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί τη μάσκα να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και να προστατεύσει τα πιο ευπαθή τμήματα του πληθυσμού».
40% αύξηση των διαγνώσεων στην Αττική
Η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. «Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε, καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.