Iatropedia

Κορονοϊός: «Ο ιός Όμικρον δεν είναι άκακος» – Τι αλλάζει με τα διαγνωστικά τεστ

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας το απόγευμα της Πέμπτης (30/12) ότι είναι πολύ μεγάλος ο φόρτος εργασίας στα διαγνωστικά κέντρα με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες που θέλουν να κάνουν rapid test ή μοριακό (PCR) τεστ.

Γι’ αυτό και παρότρυνε όσους βγουν θετικοί στο rapid test, να μην κάνουν PCR, καθώς το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό και το υψηλό ιικό φορτίο εντοπίζεται άμεσα και από το rapid test.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν χρειάζεται μία οικογένεια να πηγαίνει συνεχώς για PCR, το οποίο να σημειωθεί κοστίζει έως 60 ευρώ, καθώς και το rapid test είναι αξιόπιστο.

Μαγιορκίνης: «Ο ιός δεν είναι άκακος – Θα πλήξει τους εμβολιασμένους»

Τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το στέλεχος «όμικρον» σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα κύματα, ανέφερε από την μεριά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι ο ιός δεν έχει γίνει άκακος. Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο νοσηλείας που είναι πολλαπλάσιος απ΄ όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερ-πολλαπλάσιος απ΄ όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση.

Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερ-πολλαπλάσια τους ερχόμενους μήνες, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση άμεσα, όπου το σύστημα μάλιστα τους υποδέχεται κατά προτεραιότητα, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Αν είχαμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο καθηγητής.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έδειξε σημαντικότατη επιδείνωση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 160% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υπερ-πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων.

Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 11%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με κάποιες τάσεις σταθεροποίησης.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε μείωση 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1,2.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 285 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 46% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 1 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 12% και καταγράφηκαν περίπου 6.000 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημαντική επιδείνωση όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 36%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 13%. Καταγράφηκαν 3,8 εκατ. διαγνώσεις και 21.500 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι εμφανής και από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 29 δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.