Iatropedia

Μαγιορκίνης: Υποχωρούν τα κρούσματα στους κάτω των 40 – Τι είπε για μάσκες και για το DNA του κορονοϊού

Λιγότερα είναι τα κρούσματα στους νέους, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Μαγιορκίνης Γκίκας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, από το Υπουργείο Υγείας.

Παραθέτοντας επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού και της νόσου COVID-19 στην πατρίδα μας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι μειώνονται πλέον τα κρούσματα στις ηλικίες κάτω των 40 ετών, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι μεγάλη η διασπορά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Καταγράφεται υποχώρηση σε όσους είναι κάτω των 40. Άρα έχουμε μερικώς επιτυχία σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι όλο τον Αύγουστο ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 39 έτη, γεγονός το οποίο είχε θέσει τις υγειονομικές αρχές σε συναγερμό και είχε ενεργοποιήσει σειρά μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 σε μικρότερες ηλικίες.

Μαγιορκίνης: «Οι μάσκες είναι αποτελεσματικό μέτρο και το βλέπουμε γιατί υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας»

Αναφερόμενος στις μάσκες και το κύμα αμφισβήτησης για τη χρήση τους, ιδιαίτερα στα σχολεία, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι δεν είναι ευχάριστη η χρήση της για κανέναν. Οι επιστημονικές αποδείξεις, όμως, “όπως συρρέουν αναβαθμίζουν την αποτελεσματικότητα τους στον έλεγχο της πανδημίας. Το βλέπουμε στην υποχώρηση που υπάρχει στο πανδημικό μας κύμα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η μάσκα έχει εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας, πρόσθεσε ο καθηγητής, ενώ συμπλήρωσε: “Σε κανέναν δεν αρέσει αλλά είναι μια μικρή θυσία για να προστατευθούν οι αγαπημένοι μας, αλλά και η οικονομία”.

Μαγιορκίνης: Πώς βοηθούν οι αναλύσεις DNA στην αντιμετώπιση του COVID-19

Σε πιο αποτελεσματική διαχείριση των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε λίγο καιρό οι επιστήμονες, καθώς θα γνωρίζουν περισσότερα για τον κορονοϊό λόγω της ανάλυσης του γονιδιώματος του, όπως ανέφερε ο καθηγητής Μαγιορκίνης.

Παράλληλα παραδέχθηκε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη αρκετά για τη νόσο, η οποία παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες, όπως είπε.

Τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν σήμερα την επιστημονική κοινότητα είναι «γιατί εκτροχιάζεται σε κάποια άτομα μικρής ηλικίας, γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιες ευάλωτες ομάδες περνούν χωρίς προβλήματα τη νόσο; Γιατί κάποιοι διατηρούν τα αντισώματα τους περισσότερο χρόνο. Είναι ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Επίσης, ο ίδιος σχολίασε πώς αν γνωρίζαμε αυτές τις απαντήσεις σε αυτούς τους μηχανισμούς, θα μπορούσαμε να παρέμβουμε πιο στοχευμένα. «Θα γνωρίζαμε ποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη περισσότερο το εμβόλιο».

Σήμερα, 20 χρόνια μετά το διάβασμα του ανθρώπινου γονιδιώματος έρχεται στο προσκήνιο η ανάλυση αυτή περισσότερο από ποτέ, τόνισε: «Το 2001 η ανάλυση DNA κόστισε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ. Καθώς οδεύουμε προς την ιατρική ακριβείας, θα μπορεί ο άρρωστος να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή βοήθεια», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά την COVID-19, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση, βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου. «Αρα, τους επόμενους μήνες θα έχουμε καλύτερη γνώση για το πώς θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο αποτελεσματικά», κατέληξε.