Μαγνησία – Σαλμονέλα: Tα 100 έφτασαν επισήμως τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Με εγκεφαλικό ένας ακόμη ασθενής

  • Γιάννα Σουλάκη
Θριάσιο
Αυξάνονται οι νοσηλείες από τη γαστρεντερίτιδα που έπληξε μαζικά δύο χωριά στη Μαγνησία, πιθανότατα λόγω μόλυνσης του νερού.

Νεότερη επίσημη ενημέρωση από το Νοσοκομείο Βόλου αναφέρει ότι από 27/5/24 έως 3/06/24 34 στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν 20 παιδιά και 14 ενήλικες με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr τα επίσημα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100 ενώ συνεχίζουν να καταφτάνουν περιστατικά από τα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.

Δείτε επίσης: Σαλμονέλα: Πώς μολύνθηκαν από το νερό δύο χωριά στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Συνολικά 34 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και συγκεκριμένα 12 παιδιά στη Παιδιατρική Κλινική και 5 ενήλικες (4 στην Β Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ) .

Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες (2 Β Παθολογική και 1 ΜΕΘ)

Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης από πτώση λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας

Επίσης ο ένας ασθενής που νοσηλεύεται στην Β Παθολογική κλινική έχει σαν αιτία εισαγωγής ΑΕΕ – Εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια ασθενής που εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 18:30 2/6 και απεβίωσε 3/6 4:20 από την περιοχή του Αλμυρού, διερευνάται εργαστηριακά εάν σχετίζεται ή όχι με τα υπόλοιπα περιστατικά. Αν και με τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν φαίνεται να σχετίζεται.

Τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το 1 που προσήλθε 31/05 σε πιο σοβαρή κατάσταση έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα Από τις 8:00 σήμερα δεν έχουμε κάποιο νέο περιστατικό..

Τι προκάλεσε τη μαζική γαστρεντερίτιδα στους κατοίκους της Μαγνησίας

Την Παρασκευή (31.05.24) η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου ενημέρωσε τους πολίτες -καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ- να μην χρησιμοποιούν το δίκτυο ύδρευσης.

Η αρχική υπόνοια αντικαταστάθηκε από βεβαιότητα και πλέον -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr– οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πως το παθογόνο μικρόβιο σαλμονέλα έχει παρεισφρήσει στο δίκτυο ύδρευσης των δύο χωριών.

Το νερό εξακολουθεί να μην είναι ασφαλές. Μάλιστα, παρά την απαγόρευση εμφανίζονται ακόμη και σήμερα νέα περιστατικά, καθώς η επώαση της σαλμονέλας, διαρκεί από 12 έως 72 ώρες.

Οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες να μην χρησιμοποιούν το νερό παρά μόνο στην τουαλέτα, ενώ δεν πρέπει να το πίνουν, να κάνουν μπάνιο με αυτό και να πλένουν τα δόντια τους.

Επίσης, δεν πρέπει να πλένουν φρούτα, λαχανικά ή ακόμη και τα ρούχα τους.

νερό

Τι έδειξαν οι μικροβιολογικές εξετάσεις στο νερό και σε ασθενείς

Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε άμεσα την εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση.

Κλινικό δείγμα κοπράνων από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, βρέθηκε θετικό στο μικρόβιο της σαλμονέλας (salmonella).

Δείτε επίσης: Γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα: Πόσο σοβαρή είναι και τι επιπλοκές μπορεί να έχει

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου, ενώ οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι πως η γαστρεντερίτιδα στους κατοίκους προέρχεται από τη μόλυνση του νερού.

Οι αρχές είναι κατηγορηματικές και ως προς το εξής: Η μόλυνση του νερού δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel που έπληξε την περιοχή το περασμένο φθινόπωρο.

Η σαλμονέλα, όπως λένε, δεν επιβιώνει 8 μήνες στο νερό, όπως συμβαίνει με το παράσιτο κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium) που μπορεί να μολύνει τα επιφανειακά ύδατα και να προκαλέσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στον άνθρωπο (κρυπτοσποριδίωση).

Αρχικές εκτιμήσεις οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πώς η μόλυνση του νερού ενδέχεται να οφείλεται σε έργα στο δίκτυο ύδρευσης.

Πλέον έχουν καταλήξει, όμως, πως η μόλυνση είναι υδατογενής με την πιθανότητα το νερό να μολύνθηκε από παρακείμενες φάρμες και μολυσμένα από σαλμονέλα ζώα.

Οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή, συνέβαλλαν το μικρόβιο να ταξιδέψει στο υπέδαφος και να μολύνει τις γεωτρήσεις,  ενώ μέσω των γεωτρήσεων βρέθηκε στις δεξαμενές του νερού κι από εκεί μόλυνε όλο το δίκτυο.

Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί και το επίσημο πόρισμα θα βγει τις προσεχείς ημέρες.