Iatropedia

Μακροζωία: Ερευνητές ανακάλυψαν γονίδιο που μπορεί να επηρεάζει το πόσο θα ζήσουμε

Doctor shows DNA molecules in his hand against a blurred laboratory background.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως ο εντοπισμός και ο χαρακτηρισμός του γονιδίου θα οδηγήσει σε νέους στόχους σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που προορίζονται για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως τα μεταβολικά νοσήματα, οι καρδιαγγειακές και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Ύπνος, νηστεία, μαύρος καφές, υγιής κοινωνική ζωή… Τα tips για υγεία και μακροζωία δίνουν και παίρνουν, με τους ερευνητές να προσπαθούν, από την πλευρά τους, να καταλάβουν γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν περισσότερο από άλλους και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ολοένα μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή  μας.

Τώρα ερευνητές από το Κέντρο για την Υγιή Γήρανση, στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη. Ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, γνωστή ως OSER1, έχει σημαντική επίδραση στη μακροζωία.

«Εντοπίσαμε αυτήν την πρωτεΐνη που μπορεί να παρατείνει τη μακροζωία. Είναι ένας νέος παράγοντας υπέρ της μακροζωίας και είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε διάφορους ζωντανούς οργανισμούς, όπως οι φρουτόμυγες, τα νηματώδη, οι μεταξοσκώληκες, και σε ανθρώπους», λέει ο καθηγητής Lene Juel Rasmussen, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την πρωτεΐνη OSER1 όταν μελέτησαν μια μεγαλύτερη ομάδα πρωτεϊνών που ρυθμίζονται από τον κύριο μεταγραφικό παράγοντα FOXO, γνωστό ως ρυθμιστικό κέντρο μακροζωίας.

«Βρήκαμε 10 γονίδια που, όταν επηρεάσαμε την έκφρασή τους, άλλαξε η μακροζωία. Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε σε ένα από αυτά τα γονίδια που επηρέαζαν περισσότερο τη μακροζωία, το γονίδιο OSER1», λέει ο Zhiquan Li, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Όταν ένα γονίδιο σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια ζωής, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρης γήρανσης και ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Επομένως, η γνώση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το OSER1 στα κύτταρα και σε προκλινικά ζωικά μοντέλα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας γνώση για την ανθρώπινη γήρανση και την ανθρώπινη υγεία γενικά.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως ο εντοπισμός και ο χαρακτηρισμός του OSER1 θα οδηγήσει σε νέους στόχους σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που προορίζονται για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως τα μεταβολικά νοσήματα, οι καρδιαγγειακές και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανέβηκαν οι τόνοι στο «Παπανικολάου»: Ο διάλογος του Άδ. Γεωργιάδη με γιατρό για τις προσλήψεις σε νοσοκομεία, ΕΣΥ

ΕΟΦ: Προσοχή σε σπρέι για την πρόωρη εκσπερμάτωση που διακινείται μέσω διαδικτύου

Παιδιά: Τι προσφέρει ο προληπτικός έλεγχος της όρασης πριν από το πρώτο κουδούνι