Μαρία Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο για την Covid πρέπει να υπολογίζεται πλέον ως εποχικό ετήσιο εμβόλιο, όπως της γρίπης
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομ. Καθ. Μαρία Θεοδωρίδου, παρουσιάζει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της COVID-19 και εξηγεί γιατί οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιασθούν.
Ποια είναι τα βασικά οφέλη του εμβολίου COVID-19, ιδιαίτερα τώρα που η Επιτροπή έχει στα χέρια της εκτενή δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του;
Το βασικό όφελος από τον εμβολιασμό ήταν η μείωση των περιπτώσεων νοσηλείας σε μονάδες ΜΕΘ και θανάτων από τη νόσο. Ο εμβολιασμός συνέβαλε στο να αντέξει το σύστημα Υγείας την πρωτόγνωρη πίεση και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νοσηλευόμενων. Εκτιμάται (Watson OJ et al, Lancet J. Inf. Dis. 2023) ότι ο εμβολιασμός έναντι του SARS-COV 2 έσωσε τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του 20.000.000 ζωές.
Μπορείτε να μας αναφέρετε τις συνηθέστερες παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 και εάν αυτές θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία στους πολίτες;
Σχετικά με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου COVID-19, τον Ιούλιο του 2023 υπήρξε δήλωση από τους φορείς ICMRA (International Coalition of Medicines Regulatory Authorities) και τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), σύμφωνα με την οποία η χορήγηση >13 δισεκατομμυρίων εμβολίων παγκοσμίως έχει αποδείξει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για όλες τις ηλικιακές ομάδες, παιδιά, άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατασταλμένους, εγκύους. Τα εμβόλια COVID έχουν συνήθεις ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως όλα τα εμβόλια (τοπικές αντιδράσεις), σπάνια αλλεργίες και εξαιρετικά σπάνιες σοβαρές επιπτώσεις [(περι-μυοκαρδίτιδες, θρόμβωση σηραγγωδών κόλπων (αφορούσε εμβόλιο που αποσύρθηκε)]. Όλα τα εμβόλια έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και αυτό που έχει καθοριστική σημασία, είναι το όφελος από τον εμβολιασμό να υπερτερεί σαφώς του πιθανού κινδύνου.
Όταν κυκλοφόρησε το εμβόλιο COVID-19, υπήρξε εκτεταμένη κακόβουλη παραπληροφόρηση, που εκμεταλλεύτηκε τους φόβους του κοινού και προκάλεσε σύγχυση και δυσπιστία. Με βάση τα δεδομένα που πλέον έχουν συλλεγεί σε εθνικό επίπεδο και παγκοσμίως, υπήρξε δικαιολογημένος ο αρχικός σκεπτικισμός και η ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου COVID-19;
Από την εποχή του πρώτου εμβολίου κατά της ευλογιάς υπήρχε το κλίμα ανυπόστατων φόβων και συνωμοσιών. Πάντα το «νέο», η μη ύπαρξη προηγούμενης εμπειρίας, δημιουργεί επιφυλάξεις ή και άρνηση. Θεωρώ ότι και για το εμβόλιο του κορονοϊού, που παρασκευάστηκε με μία άγνωστη μέχρι τώρα μέθοδο, του mRNA, ήταν δικαιολογημένος κάποιος δισταγμός, που απαιτούσε λεπτομερή ενημέρωση για να ξεπεραστεί. Ο αριθμός των εμβολιασθέντων στη χώρα μας κατά του COVID-19, περίπου 7,6 εκατομμύρια άτομα, αναδεικνύει μία υπεύθυνη και συνετή στάση των συμπολιτών μας. Ιστορικά, σε όλες τις πανδημίες υπήρχαν εκδηλώσεις που υπαγορεύονταν κυρίως από άγνοια, φόβο και προκαταλήψεις.
Πολύ συχνά διατυπώνεται ως επιχείρημα για τον μη εμβολιασμό η λήψη των προγενέστερων δόσεων («τα έχω κάνει όλα, γιατί να ξανακάνω;»). Τι θα απαντούσατε;
Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό είναι πλέον στοχευμένος, όχι μαζικός, και συστήνεται για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και για άτομα όλων των ηλικιών με υποκείμενα νοσήματα. Το νέο εμβόλιο της παραλλαγής Omicron JN.1 είναι επικαιροποιημένο εμβόλιο (Comirnaty JN.1, BioNTech / Pfizer), δηλαδή η σύνθεσή του είναι σύμφωνη με τον ιό που κυκλοφορεί στην κοινότητα τώρα και θα έχει προστατευτική δράση και στις αναμενόμενες μεταλλάξεις, που θα συμβούν στο άμεσο μέλλον. Είναι, επομένως, σωστό να υπολογίζεται ως το εποχικό ετήσιο εμβόλιο της COVID-19, που θα τροποποιείται εφεξής ανάλογα, όπως το εμβόλιο της γρίπης.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε στους πολίτες;
Η προσδοκία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού ήταν να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο ετήσιο, όπως της γρίπης. Το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο JN.1 είναι κοντά στην προσδοκία μας.
Η κόπωση από τους προηγούμενους εμβολιασμούς και ο εφησυχασμός ότι η πανδημία έχει λήξει δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τα άτομα που περιλαμβάνονται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου να εμβολιασθούν για το 2024-2025.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ένας ακόμη θάνατος και 1 νέο κρούσμα την τελευταία εβδομάδα