Μάριος Θεμιστοκλέους: Σε ποιες 7 με 8 περιοχές θα χρειαστούμε βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Στο φλέγον θέμα της κάλυψης των κενών που υπάρχουν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως υπάρχει ανταπόκριση σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και για αυτό είμαστε και σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Υπάρχουν όμως περιοχές που συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα», σημείωσε, τονίζοντας πως υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο το οποίο ξετυλίγεται τον τελευταίο ένα χρόνο με πολύ μεγάλες αλλαγές στο ΕΣΥ, ώστε να ξαναγίνει ελκυστικό

«Η μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει, που είναι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, είναι τα απογευματινά χειρουργεία και η άσκηση ιδιωτικού έργου», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Τι τους δίνουμε; το δικαίωμα να εργάζονται στο νοσοκομείο και να μπορούν να εργάζονται. Να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτή η αλλαγή θα αποφέρει τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου».

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε, επίσης, στα εξής:

«Εφαρμόζεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σκεπτικό ότι ένα κράτος δεν μπορεί να δώσει πάρα πολύ υψηλές αμοιβές στους γιατρούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι μόνο στο δικό μας εθνικό σύστημα, είναι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό τους δίνει αυτό το δικαίωμα, έτσι ώστε να μπορούν να το κάνουν αυτό. Να πούμε καταρχήν για τις αμοιβές και στα νησιά.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα στη Σαντορίνη έχουμε προκηρύξει θέση με 9.000 ευρώ μικτά, 5.000 ευρώ καθαρά και πάλι δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς. Είναι ανοιχτή η προκήρυξη ακόμη και αυτή τη στιγμή αν κάποιος ακούει και θέλει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για παθολόγο, καρδιολόγο, νεφρολόγο και αναισθησιολόγο. Εκεί προσπαθούμε με τις δημοτικές αρχές να εξασφαλιστεί και κατοικία. Στα άλλα νησιά το έχουμε πετύχει αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, αυτή τη στιγμή έχουμε 7% αύξηση στα πρωινά χειρουργεία από τη μέρα που εφαρμόστηκαν τα απογευματινά χειρουργεία.