Μάστιγα η χρόνια αϋπνία: Επηρεάζει 1 στους 8 στις ΗΠΑ

  • Iatropedia newsroom
αϋπνία, άνδρας
Η χρόνια αυπνία πλήττει ελαφρώς περισσότερο τους άνδρες (13%) σε σχέση με τις γυναίκες (11%), ενώ οι millennials (οι γεννημένοι μεταξύ 1981 and 1996) ανέφεραν το υψηλότερο ποσοστό διάγνωσης χρόνιας αϋπνίας (15%).

Εκατομμύρια άνθωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να διατηρήσουν τον ύπνο τους. Και κάποιοι παλεύουν χρόνια με την αϋπνία.

Περίπου 1 στους 8 Αμερικανούς, ποσοστό 12%, έχουν διαγνωστεί ως πάσχοντες από χρόνια αϋπνία, αποκάλυψε νέα έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM).

Η χρόνια αυπνία πλήττει ελαφρώς περισσότερο τους άνδρες (13%) σε σχέση με τις γυναίκες (11%). Εν τω μεταξύ, οι millennials (οι γεννημένοι μεταξύ 1981 and 1996) ανέφεραν το υψηλότερο ποσοστό διάγνωσης χρόνιας αϋπνίας (15%).

Πόσο εξουθενωτική μπορεί να είναι η αϋπνία;

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αϋπνία περιλαμβάνουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή υπνηλία, έλλειψη ικανοποίησης από τον ύπνο, δυσκολία στη συγκέντρωση, κατάθλιψη, άγχος ή ευερεθιστότητα και χαμηλά επίπεδα κινητοποίησης ή ενέργειας.

«Η χρόνια αϋπνία επηρεάζει όχι μόνο το πώς κοιμάται ένα άτομο τη νύχτα, αλλά και το πώς νιώθει και λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο Πρόεδρος του AASM, Δρ Eric Olson. «Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για όσους ζουν με χρόνια αϋπνία και οι θεραπείες αυτές μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τόσο την υγεία όσο και την ποιότητα ζωής», του ατόμου.

Η χρόνια αϋπνία μπορεί να βλάψει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, κατάχρησης ουσιών, τροχαίων ατυχημάτων, Αλτσχάιμερ και διαβήτη τύπου 2, λένε οι ειδικοί.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη χρόνια αϋπνία είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η οποία συνδυάζει στρατηγικές συμπεριφοράς, όπως ο καθορισμός ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και το να σηκώνεστε από το κρεβάτι όταν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, με στρατηγικές αλλαγής της σκέψης, όπως η αντικατάσταση των φόβων για την αϋπνία με πιο χρήσιμες προσδοκίες.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από τις 16 έως τις 24 Μαΐου σε δείγμα 2.006 ενηλίκων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες . Το περιθώριο σφάλματος είναι +/- 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες παθήσεις αποκαλύπτει η θερμοκρασία σε διάφορα σημεία του προσώπου μας

Ενεργειακά ποτά και αλκοόλ: Η ανάμειξή τους μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου [μελέτη]

Πολλαπλά οφέλη για την υγεία από τη μείωση του κρέατος και των προϊόντων του