Iatropedia

Μάθετε πως να φτιάξετε »καινούργια» γόνατα!

Ο πιο συχνός τραυματισμός που συμβαίνει σε άνδρες και γυναίκες είναι η ρήξη χιαστού. Η συχνότητα της κάκωσης αυτής η οποία αυξάνεται κατακόρυφα εμφανίζεται αυξημένη στις γυναίκες δύο με οκτώ φορές περισσότερο σε σχέση με τους άντρες (ανοιχτή λεκάνη, βλαισογονία, πρηνισμός άκρου ποδός, μυϊκή κατασκευή, ορμονικές διαφορές, ανατομία χιαστού και μηριαίων κονδύλων ).

Πιο συχνά τραυματίζονται οι αθλητές του μπάσκετ, του χόκεϊ, του ποδοσφαίρου, της γυμναστικής, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα αυτοί του σκι και του βόλεϊ.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο έχουμε περίπου 250.000 τραυματισμούς (1 στους 1.750) σε άτομα ηλικίας 15 με 45 χρόνων, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στη χώρα μας ξεπερνά τοις 4.000 ετησίως. Μόνο στο 30% των περιπτώσεων ο τραυματισμός είναι από άμεση επαφή με αντίπαλο.

Μια νέα μέθοδος που στηρίζεται στη χρήση βλαστοκυττάρων υπόσχεται στους πάσχοντες να αποκτήσουν νέα γόνατα. Όπως επισημαίνει ο Ορθοπεδικός Χειρουργός και Αθλητίατρος Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, η νέα μέθοδος χαρακτηρίστηκε ως επανάσταση στη χειρουργική των χιαστών συνδέσμων, καθώς μέχρι σήμερα εφαρμόζονται πάνω από 540 τεχνικές αποκατάστασης, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο χρόνος επιστροφής στην ενεργό δράση, που κυμαίνεται από 6-12 μήνες, ανάλογα με το σπορ του αθλητή.

Υπέρ και κατά

Tαχύτατη αναγέννηση του μοσχεύματος και σταθερότητα του γόνατος

Ελάττωση της αποτυχίας (επαναρρήξη ή ανεπάρκεια του νέου χιαστού)

Σημαντική μείωση του κίνδυνου μόλυνσης

Αποφυγή μετεγχειρητικής δυσκαμψίας από αρθροίνωση

Μικρότερο μετεγχειρητικό οίδημα και πόνο

Μεγάλο εύρος κίνησης της άρθρωσης

Δραματική μείωση του χρόνου επιστροφής στην ενεργό δράση.

Αξίζει να τονιστεί ότι η χρήση βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση του χιαστού δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί έμπειρη και εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, ειδικά πρωτόκολλα λήψης, προετοιμασίας και εφαρμογής, καθώς κρίσιμοι παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά τους.

Απαιτείται ειδικό πρωτόκολλο αποθεραπείας που ξεκινά από μερικές ώρες μετά το χειρουργείο και ολοκληρώνεται με την επανένταξη του αθλητή στην ομάδα του. Η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας έξι εβδομάδες μετεγχειρητικά, αποτελεί οδηγό σημείο για την περαιτέρω αποθεραπεία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως πονάτε στο γόνατο; Όλες οι αιτίες

Υπάρχει γιατρειά στις παθήσεις του γόνατος;