Iatropedia

Μάθιου Πέρι: Τι είχε πει για την μάχη του με το αλκοόλ και τα οπιοειδή

Ο αγαπημένος «Τσάντλερ Μπινγκ» από τα «Φιλαράκια» πάλευε από τα 24 του χρόνια με τους εθισμούς.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, όταν κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, ο Μάθιου Πέρι, ο διάσημος «Τσάντλερ Μπινγκ» από την τηλεοπτική σειρά «Friends», είχε μιλήσει για πρώτη φορά ανοιχτά για τους εθισμούς του.

Ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του ήταν άλλωστε χαρακτηριστικός: «Μάθιου Πέρι – Φιλαράκια, εραστές και το τεράστιο τρομερό πράγμα» (Matthew Perry – Friends, Lovers and the Big Terrible Thing).

«Ήθελα να μιλήσω γι’ αυτά όταν θα είχε πάψει πια να υπάρχει κίνδυνος να ξανακυλήσω», είχε πει στο περιοδικό People. «Έπρεπε να περιμένω έως ότου θα ήμουν νηφάλιος και μακριά από τον αλκοολισμό και τους εθισμούς, για να αρχίσω να γράφω. Τότε είναι που θα μπορούσα να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους».

Στα απομνημονεύματά του αποκάλυπτε ότι ο εθισμός του με το αλκοόλ είχε αρχίσει νωρίς, στα 24 του χρόνια. Αργότερα ήρθαν και τα χάπια. Καθώς έφτανε στον κολοφώνα της δόξας του ως ηθοποιός, ως άνθρωπος έφτανε στο ναδίρ της ύπαρξής του.

Το μήνυμά του όμως ήταν αυτό ενός ανθρώπου που ένιωθε ευγνωμοσύνη που ήταν ακόμα ζωντανός μετά απ’ όσα είχε περάσει. Ανυπομονούσε, δε, να προχωρήσει στη ζωή του, να βρει μία μόνιμη σύντροφο και να κάνει οικογένεια. Δεν πρόλαβε όμως.

Διάτρηση εντέρου

Στο βιβλίο του, ο Πέρι ανέφερε αρκετές νοσηλείες που χρειάσθηκε τις εποχές που πάλευε με τους εθισμούς του. Αρχίζει όμως με την πιο τρομακτική την οποία βίωσε στα 49 του χρόνια, όταν υπέστη διάτρηση παχέος εντέρου λόγω της κατάχρησης οπιοειδών.

Ο Πέρι πάλεψε με νύχια και με δόντια για να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν δύο εβδομάδες στην εντατική σε κώμα, πέντε μήνες στο νοσοκομείο και εννέα μήνες με κολοστομία (παρά φύσιν έδρα) έως ότου αναρρώσει.

«Όταν με πήγαν στο νοσοκομείο, είπαν στην οικογένειά μου ότι είχα 2% πιθανότητες να επιβιώσω», είχε πει. «Με συνέδεσαν με ένα μηχάνημα που λέγεται ECMO (σ.σ. συσκευή εξωσωματικής οξυγόνωσης του αίματος) και αναλαμβάνει τη λειτουργία της αναπνοής. Είναι η τελευταία λύση. Δε νομίζω ότι ζει κανείς μετά από αυτό».

Ο Πέρι αποκάλυψε 14 ακόμα χειρουργεία στο στομάχι του, λόγω των εθισμών του. Οι ουλές στην κοιλιά του χρησίμευαν ως καθημερινή υπενθύμιση ότι έπρεπε να μείνει νηφάλιος. Το ισχυρότερο κίνητρο όμως του το είχε δώσει ο ψυχοθεραπευτής του: «Μου είχε πει: Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να πάρεις oxycontin (σ.σ. ένα οπιοειδές), σκέψου πως θα είναι να έχεις κολοστομία για την υπόλοιπη ζωή σου», είχε πει.

Από τα 24 του χρόνια

Ο Πέρι αντιμετώπιζε ήδη πρόβλημα αλκοολισμού όταν άρχισαν τα «Φιλαράκια». «Ήμουν 24 χρονών και κατά κάποιον τρόπο ακόμα το είχα υπό έλεγχο. Μέχρι όμως να φτάσω στα 34 μου χρόνια, είχα ήδη πολλά προβλήματα. Στο μεσοδιάστημα είχα κάποιος χρονιές που ήμουν νηφάλιος, όπως στην 9η σεζόν που βραβεύτηκα κιόλας. Αυτό κάτι θα έπρεπε να μου έχει πει».

Είχε, όμως, και άλλες χρόνιες που ήταν καταστροφικά δύσκολες. Καθώς περνούσαν τα χρόνια είχε εθιστεί σε πολλαπλά ψυχοτρόπα και οπιοειδή φάρμακα και ναρκωτικά. Ανάμεσα σε άλλα έπαιρνε Vicodin, Xanax, OxyContin, Dilaudid, μεθαδόνη, βουπρενορφίνη/ναλοξόνη, κοκαΐνη. Έπινε επίσης τεράστιες ποσότητες βότκας.

Στην 3η σεζόν στα «Φιλαράκια» έπαιρνε έως και 55 χάπια Vicodin την ημέρα. Μιλώντας στους New York Times είχε παραδεχθεί πως ξόδεψε 9 εκατομμύρια δολάρια στις συνολικά 15 προσπάθειες αποτοξίνωσης που έκανε.

Ο ηθοποιός είχε πει πως ποτέ οι εθισμοί του δεν είχαν επηρεάσει την απόδοσή του στην τηλεοπτική σειρά, ούτε είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στους συναδέλφους του. Αυτό όμως είναι μια κουβέντα, αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν φίλοι του και τον αγαπούσαν. Πόσο μάλλον που έφτασε να ζυγίζει 64 κιλά, με ύψος 1.83 μέτρα.

«Ο θάνατός μου θα σοκάρει, αλλά δεν θα εκπλήξει»

«Δεν ήξερα πώς να σταματήσω. Αν μου έλεγε η αστυνομία «ή θα μείνεις νηφάλιος σήμερα ή θα πας φυλακή», εγώ θα ετοίμαζα την βαλίτσα μου. Η αρρώστιά μου, ο εθισμός μου, γιγαντωνόταν καθώς μεγάλωνα», είχε παραδεχτεί.

Ο Πέρι στις συνεντεύξεις του δεν είχε πει πόσο καιρό ήταν νηφάλιος. Αρκέστηκε να πει ότι είναι ακόμα στη φάση που μετράει τις μέρες. Η διαφορά είναι ότι ένιωθε αποφασισμένος να προσπαθήσει να μείνει νηφάλιος.

«Το βράδυ που με συνέδεσαν με το ECMO είχα δίπλα μου άλλους πέντε ασθενείς που χρειάσθηκαν την ίδια θεραπεία», είχε πει. «Όλοι πέθαναν, αλλά εγώ έζησα. Το μεγάλο ερώτημα είναι «γιατί»; Γιατί ήμουν εγώ ο ένας; Για κάποιο λόγο έγινε αυτό».

Και σχεδόν προφητικά είχε προσθέσει: «Γράφω στο βιβλίο μου πως αν πεθάνω, θα σοκαριστεί ο κόσμος, αλλά δεν θα εκπλαγεί. Είναι πολύ τρομακτικό να ζεις με κάτι τέτοιο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως αυτή η αρρώστια μπορεί να χτυπήσει τον οποιονδήποτε. Ο εθισμός δεν ενδιαφέρεται για το αν είσαι επιτυχημένος ή όχι».

Και είχε προσθέσει: «Νιώθω ευγνωμοσύνη που είμαι ζωντανός, αυτό είναι το σίγουρο. Και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω τα πάντα…»

Ο Μάθιου Πέρι βρέθηκε νεκρός στο τζακούζι του σπιτιού του στο Λος Άντζελες. Ήταν 54 ετών.

Φωτογραφία: iStock