Μαθητής-επιστήμονας αναπτύσσει πρωτοποριακή θεραπεία κατά του ορθοκολικού καρκίνου!
Αναλύοντας την σύνθεση και μοριακή δομή σπόρων chia που έφερε μια μέρα η μητέρα του στο σπίτι εκθειάζοντας τα διατροφικά τους οφέλη, ο Olivier Cloutier ανακάλυψε ότι ορισμένα μόριά τους διαθέτουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες που όχι μόνο αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων αλλά προκαλούν και τον θάνατό τους, ιδίως των ανθεκτικών στην χημειοθεραπεία κυττάρων HCT116 του καρκίνου του παχέος εντέρου! Με την βοήθεια του καθηγητή Χημείας του και την αρωγή μιας φαρμακευτικής εταιρίας, ο μαθητής από το Κεμπέκ με το ερευνητικό πνεύμα δουλεύει τους τελευταίους μήνες για την ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας για την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου ενώ για την ανακάλυψή του τιμήθηκε τον Απρίλιο με το πρώτο βραβείο της επιστημονικής έκθεσης Hydro-Québec Science Expo.
Όπως λέει, ασχολήθηκε με τους σπόρους λόγω της συναρπαστικής ιστορίας τους. Η Salvia hispanica όπως είναι επιστημονικώς γνωστό αυτό το μονοετές, ανθεκτικό φυτό της οικογενείας της μέντας, καλλιεργείτο στην Κεντρική Αμερική από τους Αζτέκους πολύ πριν την εποχή του Κολόμβου. Οι πολεμιστές τους έπαιρναν πάντα μαζί σπόρους chia (δύναμη, στην γλώσσα των Μάγιας) και νερό για να αντέχουν και να μην αφυδατώνονται. Μάλιστα ήταν τόσο σημαντικοί ώστε πέραν του διατροφικού τους ρόλου χρησιμοποιούντο και σε θρησκευτικές τελετές.
Οι σπόροι chia χρησιμοποιούνται σήμερα για θρεπτικά ροφήματα και ως τρόφιμα. Είναι πλούσιοι σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και φυσικά αντιοξειδωτικά –περιέχουν 8 φορές περισσότερα Ω-3 από τον σολομό και περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μύρτιλλα– όπως και περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Περιέχουν επίσης βασικά μέταλλα, φωσφόρο, μαγγάνιο ενώ πρόσφατες δοκιμές απέδειξαν ότι προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα των ωδικών πτηνών από πιθανή επίθεση βακτηριδίων συμβάλλοντας στην διατήρηση της υγείας τους.
Αλέξανδρος Θεολόγου