Ματίνα Παγώνη: «Άλλη η δουλειά στα ιατρεία, άλλη στα νοσοκομεία»
«Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Βεβαίως ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει χωρίς φάρμακα. Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει χωρίς γιατρούς στα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε», σχετικά με τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα τερματίζονται η σύμβαση των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σε περίπτωση που αρνούνται να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ.
«Εμείς είπαμε, όσο γίνεται να βοηθήσουν όποιοι μπορούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αν και ξέρω ότι γι’ αυτούς είναι πολύ δύσκολο. Άλλη η δουλειά τους στα ιατρεία, άλλη η δουλειά τους στα νοσοκομεία. Δεν κάνουμε την ίδια δουλειά. Είναι δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία. Άλλο να έχεις τα περιστατικά να τα δεις το ιατρείο σου κι αν είναι κάτι επείγον να το στέλνεις στο νοσοκομείο κι άλλο να έρθεις στο νοσοκομείο και να παραλάβεις από δέκα μέχρι εκατό περιστατικά» σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών της Αθήνας.
Η κ. Παγώνη επισήμαμε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν 12 εφημερίες το μήνα «και δεν μιλάνε, ενώ ο νόμος και η νομοθεσία είναι μέχρι 7». «Σκεφτείτε να βγαίνανε και να λέγανε δεν υπάρχει προσωπικό, εμείς κάνουμε τις 7 και γεια σας, βρείτε ποιοι θα εφημερεύσουν στα νοσοκομεία. Το φαντάζεστε αυτό;» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν μιλάνε. Δεν μιλάμε εμείς. Τι να πούμε; Ούτε μιλάμε που κάνουμε 12 εφημερίες. Και μετά βγήκε και ο Πανελλήνιος και λέει, επειδή θα κάνουν οι ιδιώτες δύο εφημερίες, θα τους δώσουμε και ένα χιλιάρικο. Στους άλλους που κάνουν 7 εφημερίες επιπλέον βγήκε ο Πανελλήνιος να πει ότι θα τους δώσουν ένα χιλιάρικο;» προσέθεσε η κ. Παγώνη. «Φαντάζεστε ένα γιατρό του ΕΣΥ που κάνει 12 εφημερίες και τις φορολογείται κανονικά και έχει και εντέλλεσθαι;» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Είπαμε στον Υπουργό και στις συναντήσεις που κάναμε, γρήγορες προκηρύξεις, τα Συμβούλια κρίσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα τελειώνουν τις κρίσεις, να παρουσιαστούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στις θέσεις τους για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Το να τσακωνόμαστε όλοι μεταξύ μας, το να βγαίνουν εντέλλεσθαι, το να λέμε εσύ θα πας εκεί, ο άλλος θα κάνει εκείνο, να τσακώνονται οι γιατροί μεταξύ τους, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Μπροστά μας έχουμε τον άρρωστο. Ο άρρωστος πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συμβεί αυτό» επισήμανε η κ. Παγώνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ε. coli και κρυπτοσποριδίωση: Ποια μικρόβια μεταδίδονται στο νερό και πως να προφυλαχθείτε