Ματίνα Παγώνη: Η ΕΙΝΑΠ κατέθεσε τις προτάσεις της για τις εφημερίες – «Η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο»

  • Ελισάβετ Σταύρου
Παγώνη
Η Ματίνα Παγώνη μίλησε για τη συνάντηση που είχε η ΕΙΝΑΠ με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τι συζήτησαν.

Στη συνάντηση που είχε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τον Υπουργό Υγείας συζητήθηκαν 6 θέματα, με βασικό τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία και τις ώρες αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης, κ.Ματίνα Παγώνη.

Δεν αποκάλυψε ποια ήταν τα υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν, ωστόσο, όπως είπε, δόθηκε πολύ μεγάλο βάρος στις εφημερίες. Η ΕΙΝΑΠ παρέδωσε τις προτάσεις της στον Άδωνι Γεωργιάδη. «Όποιος καταφέρει να μειώσει τις αναμονές στα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων και φύγουν τα ράντζα, θα είναι ένας επιτυχημένος Υπουργός. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα», είπε χαρακτηριστικά.

Για να λυθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή στον προσωπικό γιατρό και στα κέντρα υγείας. Η κ.Παγώνη τόνισε ότι από όλα τα περιστατικά που πηγαίνουν στα επείγοντα, μόνο το 20% αφορά εισαγωγές στο νοσοκομείο. «Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν απλά να πάνε στον γιατρό, σε ένα Κέντρο Υγείας, να λάβουν μια διάγνωση και μια φαρμακευτική συνταγή και να πάνε σπίτι τους. Μόνο όσοι είναι για εισαγωγή να πηγαίνουν στα νοσοκομεία».

Για να μειωθούν οι ώρες αναμονής και να μπορούν να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Όσον αφορά τις χθεσινές ανακοινώσεις στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας, η κ.Παγώνη είπε: «Τις ανακοινώσεις τις έκανε ο Υπουργός γιατί το ζητήσαμε εμείς. Ζητήσαμε τους πίνακες με το προσωπικό που υπήρχε το 2019 και το προσωπικό που υπάρχει σήμερα, για να μπορούμε να κάνουμε τις συγκρίσεις και να δούμε ποια νοσοκομεία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και που πρέπει να εστιάσουμε».

«Ζητήσαμε να μας ξεκαθαρίσει το θέμα των εφημεριών. Μας είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Όταν θα υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, αφού του θέσαμε την δική μας εισήγηση, θα μας φωνάξει να το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και στα νησιά υπάρχουν προβλήμτα και η εισήγηση της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για «ταβάνι» παραμονής του γιατρού στα 3 χρόνια (από τα 5 που είναι τώρα), οικονομική ενίσχυση (την οποία έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο Υγείας), περισσότερες προκηρύξεις προσλήψεων και να λυθεί και το ζήτημα της στέγης.

Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη συνάντηση 

Μιλώντας για τη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ και την Ματίνα Παγώνη, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι στην πολύωρη συζήτηση που έγινε επικράτησε μια σχετική ένταση.

«Οι προτάσεις της ΕΙΝΑΠ δεν είναι για πέταμα. Τις αξιολογούμε με τον Υφυπουργό κ.Θεμιστοκλέους. Δείχνουν μια αγωνία των γιατρών για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία».

Όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης, το σχέδιο για την αναμονή και τις εφημερίες καταρτίζεται τώρα και όταν ολοκληρωθεί οι πολίτες θα δουν σημαντική βελτίωση από το 2025. «Ο μέσος χρόνος αναμονής θα πέσει 1 με 1,5 ώρα».

Για τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ, οι οποίες μιλάνε για προτεραιότητα στα κέντρα υγείας και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι αυτό είναι δύσκολο, καθώς απαιτεί αλλαγή στην νοοτροπία των πολιτών. «Πως θα πείσουμε τον Έλληνα πολίτη να μην πάει στο νοσοκομείο όταν έχει κάτι; Είναι πολύ σημαντικό αυτό που προτείνει η κ.Παγώνη, αλλά είναι δύσκολο».


Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI