Αλλά το μαύρο κύμινο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες και για ιατρικούς σκοπούς. Έρευνα του 2000 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Phytotherapy Research έδειξε ότι το μαύρο κύμινο περιέχει χημικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η βασικότερη από αυτές τις ουσίες είναι η θυμοκινόνη (thymoquinone).
Οφέλη ενάντια στον καρκίνο
Αρκετές επιστημονικές μελέτες καταγράφουν την αποτελεσματικότητα της θυμοκινόνης από τους σπόρους του μαύρου κυμίνου για τη θεραπεία του καρκίνου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nutrition and Cancer” δείχνει ότι η θυμοκινόνη προωθεί την αντιφλεγμονώδη δράση, αναστέλλει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί ακόμη και θάνατο των κυττάρων σε καρκινικούς όγκους. Αυτή η μελέτη εκτελέστηκε ως επί το πλείστον σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο, αλλά τα αποτελέσματα ενθάρρυναν την περαιτέρω εξέταση της θυμοκινόνης σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα
Υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι η κατανάλωση σπόρων μαύρου κύμινου προσδίδει οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα του 2010 στην επιστημονική επιθεώρηση “Immunopharmacology and Immunotoxicology” αξιολόγησε τη χρήση του μαύρου κύμινου στο ανοσοποιητικό σύστημα συμμετεχόντων που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία-γάμμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι στα άτομα που χορηγήθηκε μαύρο σπορέλαιο από κύμινο είχαν λιγότερες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι τα έλαια από μαύρο κύμινο προσφέρουν προστασία από την έκθεση σε ακτινοβολία.
Αντι-βακτηριακή οφέλη
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το μαύρο κύμινο μπορεί να προσφέρει οφέλη ως αντιβακτηριακό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of Ayub Medical College” εξέτασε τις επιδράσεις του μαύρου κύμινου κατά της βακτηριακής μόλυνσης στον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη ιό του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), κοινώς γνωστού ως MRSA. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαύρο κύμινο προσφέρει μια ανασταλτική δράση κατά πολλών στελεχών του ιού. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά διότι ο ιός MRSA είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ