Iatropedia

MDA Ελλάς: Εγκαίνια της Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων για Ενήλικες στο Θριάσιο

Θα καλύψει την ομαλή μετάβαση στην ιατρική φροντίδα των παιδιών με νευρομυϊκές παθήσεις που ενηλικιώνονται.

Το MDA Ελλάς, σωματείο για τη φροντίδα των πασχόντων από νευρομυϊκές παθήσεις, εγκαινίασε την Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας.

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα ενηλίκων στην Αττική που έρχεται να προστεθεί στο πολύτιμο έργο του MDA, έπειτα από την δημιουργία αντίστοιχων μονάδων:

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιος Μπούρας, βουλευτές και δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κ. Δημήτριος Αφεντούλης, η πρόεδρος της Αιγέας ΑΜΚΕ κα. Μαρίνα Μαρτίνου, ο πρόεδρος του Ομίλου Αβαξ, κ. Χρήστος Ιωάννου καθώς και υποστηρικτές, φίλοι και μέλη του Σωματείου MDA Ελλάς.

Η Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων Ενηλίκων του Θριασίου ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο 2023. Θα λειτουργήσει καταλυτικά στην κάλυψη μιας σημαντικής ανάγκης: αυτή της ομαλής μετάβασης στην ιατρική φροντίδα των παιδιών που ενηλικιώνονται, αλλά και όλων των ενηλίκων που ζουν με κάποια νευρομυϊκή πάθηση.

Η εξέλιξη που έχει σημειώσει η επιστήμη και η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τους ασθενείς με νευρομυϊκές παθήσεις. Επομένως υπάρχει ανάγκη για συνέχεια της φροντίδας τους στην ενήλικο ζωή. Η φροντίδα αυτή διέπεται τόσο από τα Διεθνή Πρότυπα Φροντίδας που υπάρχουν για πολλές από τις παθήσεις, όσο κι από την διεπιστημονική προσέγγιση που απαιτείται για την βέλτιστη διαχείριση των ασθενών.

Πλήρως εξοπλισμένη

Υπολογίζεται ότι η Μονάδα θα προσφέρει ολιστική ιατρική φροντίδα σε περισσότερα από 300 ενήλικα μέλη του MDA στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Θα είναι επίσης προσβάσιμη σε όλους τους ασθενείς με σπάνιες νευρομυϊκές παθήσεις.

Πρόκειται για μία πλήρως εξοπλισμένη με τα απαιτούμενα, σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα Μονάδα. Για τους σκοπούς της πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση της ομάδας των ιατρών που την στελεχώνουν, από τους αντίστοιχους ιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων.

Οι ασθενείς εξετάζονται ολιστικά με προγραμματισμένες επισκέψεις σε συγκεκριμένες ημέρες. Υποβάλλονται επίσης στις απαιτούμενες κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις.

Το πλεονέκτημα αυτού του είδους της ιατρικής παρακολούθησης είναι ότι κάθε ασθενής εξετάζεται από συγκεκριμένη ομάδα ιατρών, παρακολουθείται η πορεία του και υπάρχει πλήρως ενημερωμένο ιατρικό ιστορικό.

Η Μονάδα διαθέτει νευρολόγο, ορθοπεδικό, καρδιολόγο, πνευμονολόγο, φυσικοθεραπευτή, νοσηλευτή, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και ψυχολόγο.