Ταξί εξοπλίζονται με απινιδωτές στη Θεσσαλονίκη – Πότε θα κυκλοφορήσουν

  • Ρούλα Τσουλέα
ταξί
Τους απινιδωτές θα χειρίζονται οδηγοί με πιστοποίηση ως διασώστες. Άμεσα αρχίζει η κυκλοφορία των τριών πρώτων.

Με απινιδωτές εξοπλίζονται ταξί στη Θεσσαλονίκη. Τα μηχανήματα θα χειρίζονται πιστοποιημένοι οδηγοί, με στόχο την άμεση αρωγή, όταν υπάρξει περιστατικό είτε μέσα στο όχημα, είτε στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται.

Τα τρία πρώτα ταξί με μόνιμα εγκατεστημένο απινιδωτή θα κυκλοφορήσουν τη Δευτέρα. Για τον χειρισμό τους έχουν ήδη οριστεί τέσσερις οδηγοί, οι οποίοι έχουν και πιστοποίηση ως διασώστες.

«Δύο από τους συναδέλφους μας έχουν εργαστεί ως διασώστες στο ΕΚΑΒ. Άλλοι δύο έχουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση», εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» o κ. Θεόδωρος Σταυρίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού ταξί Taxiway.

Οι απινιδωτές αποκτήθηκαν με χορηγία. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός τους ώστε να φθάσει ή και να ξεπεράσει τους 10 στα ταξί του συνεταιρισμού, πρόσθεσε.

Η ιδέα για την τοποθέτηση απινιδωτή στα ταξί γεννήθηκε από προσωπική εμπειρία, είπε. Προέκυψε ατύχημα «μετά από ένα ατυχές περιστατικό, επεισόδιο υγείας σε συνάδελφό μας. Εξαιτίας και του μεγάλου κυκλοφοριακού φορτίου, μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο, είδα τον συνάνθρωπό μας να καταλήγει. Ένα περιστατικό στο οποίο, όπως σκεφτήκαμε, ένας απινιδωτής θα μπορούσε ίσως φανεί σωτήριος. Έτσι προέκυψε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που αναλάβαμε και προχωράμε».

Κάθε ταξί με απινιδωτή θα διαθέτει ένα ειδικό αυτοκόλλητο-σήμανση, όπου θα αναγράφεται «Health Taxi». Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μέσα στο συγκεκριμένο όχημα υπάρχει η συγκεκριμένη συσκευή.

Και από τους περαστικούς

Η χρήση των απινιδωτών δεν αφορά μόνο τους οδηγούς ή τους επιβάτες. Τα ταξί συνήθως βρίσκονται σε πιάτσες που είναι χωροθετημένες σε κεντρικά σημεία της πόλης. Επομένως, μπορεί να γίνει χρήση των μηχανημάτων και για κάποιον πολίτη που ενδεχομένως διέρχεται από το σημείο.

«Έστω και μία ζωή να σωθεί, θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Οι φορείς σε αυτή την πόλη πρέπει να βοηθούμε ο ένας τον άλλον και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε και μια πολύ καλή συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τη Διεύθυνση Τροχαίας» σημείωσε ο κ. Σταυρίδης.

Οι απινιδωτές μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, εάν χρησιμοποιηθούν μέσα στα πρώτα λεπτά από την εκδήλωσή της. Πρόκειται για συσκευές που χορηγούν αυτόματα ηλεκτρικό ρεύμα με τη μορφή απινίδωσης (ηλεκτροσόκ) στην καρδιά, για να επαναφέρουν τον ρυθμό της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ