Στo πλαίσιο του εξορθολογισμού δαπανών στο Φάρμακο, οι περιορισμοί στην ποσότητα συνταγογράφησης φαρμάκων από τον γιατρό έχει σε μεγάλο βαθμό παρεμποδιστεί. Στόχος είναι να αντιστοιχεί για κάθε μήνα η δοσολογία που αναγράφεται στη συνταγή, γεγονός που οι γιατροί θεωρούν ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Πλην όμως δημιουργείται πρόβλημα σε φάρμακα των οποίων η συσκευασία είναι σε κυτία των 28 ή 14 δισκίων και σε μέγιστη χορήγηση π.χ. 1 δισκίο ημερησίως, σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου. Στην περίπτωση αυτή για να φτάνει ετησίως η ποσότητα των δισκίων για τον ασθενή πρέπει 1 φορά τον χρόνο να αναγράφονται στη μηνιαία συνταγή 2 κουτιά.
«Δυστυχώς, ενημερωθήκαμε, από αναφορές ασθενών στους ιατρούς τους, ότι τα φαρμακεία αρνούνται να εκτελέσουν μηνιαίες συνταγές που αναγράφουν 2 κουτιά και στις οδηγίες της συνταγής αναγράφεται ποσότητα ημερήσιας χορήγησης που επαρκεί το ένα κυτίο, όπως π.χ. κουτί με 28 δισκία και μέγιστη ημερήσια χορήγηση ένα δισκίο, αναφέροντας ότι δεν θα αμειφθούν από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της υπέρβασης της μηνιαίας συνταγής», σημειώνει στην επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Πατσουράκος.
Λόγω αυτού του γεγονότος, κάποιοι ιατροί, για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους, αναγκάζονται να γράφουν ότι ο ασθενής παίρνει 2 δισκία ημερησίως, που φυσικά δεν είναι σωστό, αλλά γίνεται στα πλαίσια της πρακτικής για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής και να μην μείνει χωρίς φάρμακα, με αποτέλεσμα να καλούνται σε απολογία από τον ΕΟΠΥΥ ή να επιβαρυνθεί ο ασθενής να τα αγοράσει με δικά του έξοδα, που, στους δύσκολους αυτούς οικονομικά καιρούς, είναι δυσβάστακτο.
Η ΠΟΣΚΕ επιδιώκει τη διευθέτηση του σοβαρού αυτού θέματος προς όφελος ασθενών, ιατρών αλλά και του ΕΟΠΥΥ «που εμφανίζεται ως διώκτης για ένα θέμα που είναι αμιγώς τεχνικό και όχι επιστημονικό και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την υπερσυνταγογράφηση που όλοι καταδικάζουμε», καταλήγει στην πρότασή του ο κ. Φ. Πατσουράκος.