Μειώνονται οι θάνατοι στην Ευρώπη από την ατμοσφαιρική ρύπανση – Τα δεδομένα για την Ελλάδα

  • Ελισάβετ Σταύρου
ατμοσφαιρική ρύπανση
Στην Ελλάδα, οι θάνατοι το 2022 που οφείλονται στην μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τα μικροσωματίδια PM2.5, είναι 10.700.

Η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια ευθύνεται για τον θάνατο 239.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022, αριθμός που σημαίνει πτώση κατά 5% σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύεται σήμερα.

«Τουλάχιστον 239.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022 οφείλονται σε έκθεση στην ρύπανση μικροσωματιδίων (PM2,5) μεγαλύτερη από την συνιστώμενη συγκέντρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των 5 µg/m3», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργανισμού με έδρα την Κοπεγχάγη.

Οι κύριες αιτίες θανάτου που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι:

  • το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο
  • το έμφραγμα
  • ο διαβήτης
  • ο καρκίνος του πνεύμονα
  • η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Αναλυτικά τα δεδομένα σε Ευρώπη και Ελλάδα για το 2022

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των οφειλόμενων στα μικροσωματίδια θανάτων στην Ιταλία, την Πολωνία και την Γερμανία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αριθμός των θανάτων είναι μειωμένος σε σχέση με το 2021, όταν τα μικροσωματίδια που εισχωρούν εις βάθος στους πνεύμονες είχαν «σκοτώσει» 253.000 ανθρώπους.

Στην Ελλάδα, οι θάνατοι που οφείλονται στην μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση από τα μικροσωματίδια PM2.5, είναι 10.700, ενώ «χάθηκαν» 93.800 χρόνια ζωής, σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Η πτωτική αυτή τάση επιβεβαιώνεται και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ανάμεσα στο 2005 και στο 2022, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 45%, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, γεγονός που αφήνει περιθώρια για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των θανάτων κατά 55%, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράση «Μηδενική Ρύπανση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2030.

Παράλληλα, 70.000 θάνατοι οφείλονται στην έκθεση της ρύπανσης με όζον (O3), που προέρχεται κυρίως από την οδική κυκλοφορία και τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Οι περισσότεροι θάνατοι από το όζον καταγράφηκαν σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία.

Στην Ελλάδα, 2.300 θάνατοι οφείλονται στην έκθεση Ο3, ενώ «χάθηκαν» 19.900 χρόνια ζωής.

Οσο για το διοξείδιο του αζώτου (NO2), αέριο που προέρχεται κυρίως από τα οχήματα και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, 48.000 θάνατοι οφείλονται σε αυτό, σύμφωνα με την έκθεση που επισημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων. Οι περισσότεροι θάνατοι παρατηρήθηκαν σε Τουρκία, Ιταλία και Γερμανία.

Τέλος, για την Ελλάδα τα δεδομένα του ευρωπαϊκού οργανισμού κάνουν λόγο για 2.200 θανάτους από την έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η άγνωστη συνέπεια που μπορεί να έχει στα οστά μας

Διαβάστε επίσης: Long Covid: Πώς συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα μελέτη