Μειώθηκαν οι χώρες αναφοράς για την τιμολόγηση των πρωτότυπων φαρμάκων- Από 2 και όχι 3 θα βγαίνει ο Μ.Ο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του iatropedia που ήθελαν να αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων εντός και εκτός πατέντας όπως και των βιο-ομοειδών στην χώρα μας. Αντί για το μέσο όρο των 3 φθηνότερων τιμών του συγκεκριμένου φαρμάκου στην ΕΕ, η τιμή θα βγαίνει από τον μέσο όρο των 2 φθηνότερων της Ευρωζώνης (και όχι όλης της ΕΕ). Εξάλλου η τιμολόγηση θα γίνεται μία φορά το χρόνο και τα γενόσημα θα παίρνουν το 65% της τιμής του εκτός πατέντας πρωτοτύπου. Και κάτι άλλο: Όσο περισσότερο πουλάει ένα φάρμακο, τόσο μεγαλύτερο clawback θα πληρώνει η εταιρία!

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε σήμερα στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ-PIF) και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής δαπάνης την εισήγηση του υπουργείου για ένα νέο «μείγμα» φαρμακευτικής πολιτικής στη μεταμνημονιακή περίοδο και με στόχο τη  συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου.

Πολιτική φαρμάκου: Όλα γύρω αλλάζουν και όλα ίδια μένουν…αν δεν χειροτερέψουν

Τιμολόγηση

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι το προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης είναι πιο απλό, και βιώσιμο και υπερβαίνει τις μνημονιακές στρεβλώσεις.

Εκτός των άλλων το σχέδιο προβλέπει:

Όσα on patent /off patent είναι πάνω από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων της Ευρωζώνης , μειώνονται σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο ) και μέχρι τις 2 χαμηλότερες .

Όσα on/off είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης , θα αυξηθούν  σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

 Πρόταση για την κατανομή του rebate/clawback

Αυξάνεται η επίδραση της «ανάπτυξης» (growth) ενός φαρμάκου στην κατανομή του clawback από 10% σε 25% . Εξαιρούνται τα εμβόλια και  τα νέα γενόσημα για τα πρώτα 2 χρόνια. Επίσης εξαιρούνται όσα φάρμακα θα έχουν περάσει από την Επιτροπή  Διαπραγμάτευσης και θα υπάρχει συμφωνία για έκπτωση στην τιμή  αποζημίωσης.

Σταδιακή απομείωση του +25% rebate για τα νέα φάρμακα , με αρχή από το 2019 με 5% και μετά 4%, 3%, 2%, 1% για τα επόμενα 5 χρόνια . Η αλλαγή αυτή συμβαδίζει με την ενίσχυση της διαδικασίας αξιολόγησης-διαπραγμάτευσης που σήμερα είναι υποχρεωτική για κάθε νέο φάρμακο και ιδιαίτερα ΦΥΚ.