Αισιόδοξα αποτελέσματα για πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση μελανωμάτων υψηλού κινδύνου δείχνει η δοκιμή για τον συνδυασμό πειραματικού εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου και ανοσοθεραπείας.
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, οι εταιρείες Moderna και Merck, το πειραματικό εμβόλιο που έχει αναπτύξει η πρώτη, σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία της δεύτερης, καθυστερεί την επανεμφάνιση μελανώματος.
Μελάνωμα: Τι δείχνει η δοκιμή για τον κίνδυνο επανεμφάνισης
Στη δοκιμή, η οποία γίνεται με τη συμμετοχή ασθενών οι οποίοι είχαν μελάνωμα σταδίου III ή IV και υποβλήθηκαν σε πλήρη αφαίρεση, αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, διαπιστώθηκε ότι, τρία χρόνια μετά, όσοι είχαν λάβει το εμβόλιο της Moderna μαζί με την ανοσοθεραπεία Keytruda της Merck, είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου και 62% μικρότερο κίνδυνο απομακρυσμένης εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο το Keytruda.
Συγκριτικά, το διετές follow up είχε διαπιστώσει 44% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου και 65% χαμηλότερο κίνδυνο απομακρυσμένης μετάστασης ή θανάτου στα άτομα που είχαν λάβει τόσο τη θεραπεία Keytruda όσο και το εμβόλιο, που ονομάζεται mRNA-4157/V940, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο τη θεραπεία Keytruda.
Παρενέργειες
Περίπου το 25% των συμμετεχόντων στη δοκιμή που έλαβαν τη θεραπεία Keytruda συν το εμβόλιο ανέφεραν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία, σε σύγκριση με περίπου 20% για εκείνους που έλαβαν μόνο Keytruda. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αποδίδονταν στο εμβόλιο ήταν κόπωση, πόνος στο σημείο της ένεσης και ρίγη.
Πρωτοποριακή θεραπεία
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε πρώτη φορά τη θεραπεία Keytruda, το οποίο ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανιχνεύει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου το 2014. Εν συνεχεία, αναγνώρισε καθεστώς «πρωτοποριακής θεραπείας» για το εμβόλιο mRNA-4157/V940 σε συνδυασμό με το Keytruda, εξέλιξη που μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και την ανασκόπηση φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρής πάθησης και που τα προκαταρκτικά κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπείες.
Τα δεδομένα από τη δοκιμή Φάσης 2β των θεραπειών δεν έχουν, ωστόσο, αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους και δεν έχουν δημοσιευθεί σε ιατρική επιθεώρηση.
Δοκιμές και για άλλους τύπους καρκίνου
Moderna και Merck λένε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές Φάσης 3 για το μελάνωμα σταδίων IIB-IV και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και σχεδιάζουν να επεκτείνουν την έρευνα για να συμπεριλάβουν κι άλλους τύπους όγκων.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το μελάνωμα ευθύνεται για περίπου το 1% όλων των καρκίνων του δέρματος, αλλά προκαλεί την πλειοψηφία των θανάτων από την κατάσταση αυτή. Το 2023, υπολογίζεται ότι θα διαγνωστούν στις ΗΠΑ περίπου 100.000 νέα μελανώματα και θα πέθαιναν από μελάνωμα σχεδόν 8.000 άνθρωποι.
Φωτογραφία: iStock
Κοριοί: Πώς να τους εντοπίσετε και να απαλλαγείτε με φυσικούς τρόπους
Ροχαλητό: 7 εύκολοι τρόποι να το σταματήσετε
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξετε με το κρέας ή τη γαλοπούλα