Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από γονείς με διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ύψος και πιο κοφτερή σκέψη από άλλους, διαπιστώνει μεγάλη διεθνής μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Μετά την ανάλυση γενετικών πληροφοριών και στοιχείων υγείας 350.000 ανθρώπων από αστικές και αγροτικές κοινότητες που παρείχαν 100 και πλέον μελέτες από ολόκληρο τον κόσμο, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι όσο πιο ποικίλο ήταν το γενετικό υπόβαθρο, τόσο μεγαλύτερη σχέση είχε με το ανάστημα, τις καλύτερες νοητικές δεξιότητες καθώς και τις πιθανότητες για ανώτερες σπουδές των ατόμων αυτών.
Ωστόσο η γενετική ποικιλομορφία δεν φάνηκε να επηρεάζει παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα της χοληστερόλης που συντελούν σε αλλαγές όπως την ανάπτυξη καρδιοπαθειών, διαβήτη και άλλων σύνθετων παθήσεων. Επίσης, κατά την εξέταση ολόκληρου του γονιδιώματος ατόμων εντόπισαν περιπτώσεις όπου τα άτομα είχαν κληρονομήσει πανομοιότυπα αντίγραφα γονιδίων από τους γονείς τους –ένδειξη ότι κάποιοι πρόγονοί τους ήταν συγγενείς– όμως αυτό, διεπίστωσαν, δεν αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πολύπλοκων ασθενειών όπως πίστευαν.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι με τον χρόνο η εξελικτική διαδικασία ευνόησε τους ανθρώπους με μεγαλύτερο ανάστημα και βελτιωμένες νοητικές ικανότητες, χωρίς να έχει αντίκτυπο στην τάση εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών. «Η συγκεκριμένη μελέτη» παρατηρεί ο Δρ. Τζιμ Γουίλσον του Usher Institute στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου «δείχνει την δύναμη της γενετικής ανάλυσης ευρείας κλίμακας να αποκαλύπτει θεμελιώδεις πληροφορίες σχετικά με την εξελικτική μας ιστορία».