Iatropedia

Εξομάλυνση των ελλείψεων φαρμάκων στις ΜΕΘ – Εξακολουθεί το πρόβλημα στα νοσοκομεία

“Πυροσβεστική ποσότητα” φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ, ανακουφίζει τα νοσοκομεία. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει, λένε οι γιατροί.

Μια σημαντική προμήθεια από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) νοσοκομειακών φαρμάκων που σημείωναν σοβαρή έλλειψη το τελευταίο διάστημα, ήρθε να ανακουφίσει προσωρινά τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας.

Ωστόσο οι ελλείψεις παραμένουν, όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί και φαρμακοποιοί.

“Οι ελλείψεις στις ΜΕΘ έχουν αποκατασταθεί και ευτυχώς”, δηλώνει στο iatropedia.gr νοσοκομειακή Φαρμακοποιός σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής. Κι αυτό, όπως λέει, επιτεύχθηκε μέσω σημαντικής προμήθειας φαρμάκων από το ΙΦΕΤ.

“Αυτή τη στιγμή έχουν αποκατασταθεί κάποιες ελλείψεις που υπήρχαν και ήταν σοβαρές. Ήταν ελλείψεις σε διουρητικά, αντιθρομβωτικά και κάποια άλλα φάρμακα, αλλά τώρα είμαστε καλύτερα, μετά τις νέες ποσότητες που μας έφερε το ΙΦΕΤ”, όπως λέει η Φαρμακοποιός, αν και όπως προσθέτει, υπάρχουν ακόμη ελλείψεις και πολύ συχνά οι γιατροί αγωνιούν για το εάν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα για τους ασθενείς τους.

Ποια φάρμακα λείπουν από τα νοσοκομεία και πώς καλύπτονται οι ελλείψεις

Συχνές ελλείψεις παρατηρούνται σε διουρητικά (ενέσιμη φουροσεμίδη), αγγειοσυσπαστικά (επινεφρίνη και βαζοπρεσίνη), ηπαρίνη, κορτιζόνες, γάμμα σφαιρίνη.

Ιδιαίτερα στα αγγειοσυσπαστικά σκευάσματα οι ελλείψεις δεν έχουν αποκατασταθεί, αναφέρει στο iatropedia.gr, γιατρός που υπηρετεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μεγάλου Νοσοκομείου της Αθήνας.

“Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία γενικώς. Όχι μόνο στις ΜΕΘ. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα καθημερινής χρήσης, τα οποία δεν τα έχουμε και δεν ξέρω ακριβώς τι φταίει. Δεν τα παράγουν οι εταιρείες; Δεν έχει φροντίσει το κράτος να τα προμηθευτεί; Αλλά είναι καιρό αυτές οι ελλείψεις. Το εάν οι πρόσφατες προμήθειες του ΙΦΕΤ έλυσαν το πρόβλημα, αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Το νοσοκομείο δηλώνει “δεν έχω”. Τώρα, το πόσα έφερε ο έφερε το ΙΦΕΤ και πως τα διένειμε δεν ξέρω”, σημειώνει η γιατρός.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις, αντικαθιστώντας σκευάσματα με άλλα, που έχουν ίδια ή παρόμοια δράση (ίδια ή παρόμοια δραστική ουσία).

Ωστόσο, στα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα ευρείας και καθημερινής χρήσης, που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση πολλών ασθενών, όπως αναφέρουν οι γιατροί:

“Προφανώς είναι σοβαρές οι ελλείψεις. Είναι φάρμακα καθημερινής χρήσεως και προσπαθούμε να βρούμε ποιο άλλο φάρμακο μπορεί να εξυπηρετεί και πως θα μπορούσαμε να κάνουμε αντικατάσταση. Επίσημη απάντηση για το πώς και πότε θα διευθετηθεί το θέμα και πότε θα λήξει δεν υπάρχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα”, όπως τονίζει με έμφαση η γιατρός.

Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί: Η αλληλεγγύη μεταξύ φαρμακοποιών μειώνει τις επιπτώσεις

Με καλή διαχείριση των αποθεμάτων, αλλά και καλή επικοινωνία μεταξύ των νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, το πρόβλημα έχει περιοριστεί στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

“Έχουμε και καλή συνεργασία μεταξύ μας, τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων. Μιλάμε και καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Για εμάς πέρασε το πολύ δύσκολο διάστημα. Τα κοινοτικά φαρμακεία, της γειτονιάς δηλαδή, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Στα νοσοκομεία ήταν μικρό το χρονικό διάστημα που αντιμετωπίσαμε πρόβλημα”, λέει η Φαρμακοποιός.

Η ίδια εκφράζει την αισιοδοξία ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων θα ομαλοποιηθεί, καθώς όπως λέει, οφείλεται κυρίως στην πανδημία.

“Είναι γενικό το πρόβλημα και μετά την πανδημία, είναι λογικό να υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα στην παγκόσμια παραγωγή, στις πρώτες ύλες. Είναι λογικό να τα συναντούμε αυτά τα φαινόμενα. Το ζήτημα είναι να υπάρχουν αντανακλαστικά και όπου μπορούμε να τα αντικαθιστούμε. Θεωρώ ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση το επόμενο διάστημα. Θεωρώ πως ναι. Και πάλι καλά, γιατί υπήρχαν κάποια αποθέματα και μπορέσαμε και τα βγάλαμε πέρα, με καλή διαχείριση”.

Το σημαντικό είναι να μη λείψει κάποιο αναντικατάστατο σκεύασμα, καταλήγουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.