Μερικοί το προτιμούν… πιο γλυκό
Η αντίληψη της γλυκύτητας των φυσικών γλυκαντικών και των γλυκαντικών ουσιών χωρίς θερμίδες εξαρτάται από μια κοινή γενετική οδό, υποστηρίζουν γενετιστές από το Monell Center και συνεργαζόμενα ερευνητικά ιδρύματα. Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Twin Research and Human Genetics, το να τρώει κανείς υπερβολικά πολλή ζάχαρη δεν είναι θέμα προσωπικής αδυναμίας: αυτό που προσδιορίζει την αντίληψη της γλυκύτητας, είτε από την φυσική ζάχαρη είτε από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, είναι η γενετική μας σύσταση, τονίζει η ειδική στην γενετική συμπεριφορά Danielle Reed.
«Όπως οι άνθρωποι που γεννιώνται με φτωχή αίσθηση της ακοής χρειάζεται να ανεβάζουν την ένταση του ραδιοφώνου, οι άνθρωποι με ασθενή αίσθηση της γλυκιάς γεύσης ενδεχομένως χρειάζονται ένα παραπάνω κουταλάκι ζάχαρη στον καφέ τους για να την καταλάβουν» λέει χαρακτηριστικά. Μελετώντας 243 ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων, 452 ζεύγη διζυγωτικών διδύμων και 511 ανεξάρτητα άτομα στην δοκιμή και αξιολόγηση τεσσάρων ειδών γλυκαντικών ουσιών –φρουκτόζη, γλυκόζη, ασπαρτάμη και νεοεσπεριδίνη διϋδροχαλκόνη NHDC– οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται σχεδόν για το 30% των διακυμάνσεων της αντίληψης της γλυκύτητας που παρατηρούνται από άτομο σε άτομο.
«Το ερώτημα τώρα είναι εάν και με ποιόν τρόπο τα γονίδια και οι πρώιμες εμπειρίες αλληλεπιδρούν επηρεάζοντας την επιλογή του φαγητού» παρατηρεί. «Η γενετική πίσω από την αίσθηση του πικρού έχει μελετηθεί ευρέως τις προηγούμενες δεκαετίες όμως υπάρχουν πολύ λιγότερες γενετικές πληροφορίες για το γλυκό» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Daniel Hwang, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Queensland.
«Το επόμενό μας βήμα είναι να προσδιορίσουμε τις βασικές περιοχές του γονιδιώματος μεταξύ ανθρώπων που έχουν ασθενή γεύση του γλυκού με την ελπίδα να κατανοήσουμε την ασθενέστερη αντίληψή τους» λέει. Η κατανόηση των συγκεκριμένων γενετικών διαφορών που επηρεάζουν την αντίληψη της αίσθησης του γλυκού, θα βοηθήσει τις εταιρίες τροφίμων να περιορίσουν την ποσότητα ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών που προσθέτουν στα προϊόντα τους με –θετικό– αντίκτυπο στην δημόσια υγεία.