Iatropedia

Μεσογειακή διατροφή: Ζητούνται 50 εθελοντές για επιστημονική έρευνα

Εθελοντές που θα συμμετάσχουν σε μεγάλη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή αναζητούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam στην Αγγλία.

Στόχος της έρευνας είναι να εξετάσει εάν η ακολούθηση της μεσογειακής διατροφής επηρεάζει τη λειτουργία των μικρών αιμοφόρων αγγείων, παρέχοντας καρδιαγγειακά οφέλη σύντομα μετά την έναρξή της ή αν πρέπει να είναι μακροχρόνια για να ωφεληθεί κανείς.

Οι επιστήμονες από το ΑΠΘ και το Sheffield Hallam που πραγματοποιούν την έρευνα πιστεύουν ότι η έρευνά τους θα επιτρέψει στην επιστημονική κοινότητα να καθορίσει την βέλτιστη διάρκεια των διατροφικών παρεμβάσεων σε υγιείς πληθυσμούς αλλά και σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών διαταραχών.

«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ εξερεύνησης της επίδρασης της μεσογειακής διατροφής στη μικροαγγειακή λειτουργία όπου, ως ερευνητική ομάδα, εστιάζουμε τα τελευταία χρόνια», λέει ο δρ Μάρκος Κλωνιζάκης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam.

«Στη Μεγάλη Βρετανία, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί κάτι καινούργιο, ενώ το πλήθος των ατόμων που την υιοθετούν μακροχρόνια είναι μικρό. Γι’ αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε στους συναδέλφους μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ζητώντας τη βοήθειά τους. Και εκείνοι δέχτηκαν με χαρά, προσφέροντας χώρο και χρόνο και βοηθώντας παράλληλα στην ανάπτυξη ενός εξαιρετικού ερευνητικού πρωτοκόλλου», συμπλήρωσε.

Πολλά οφέλη

Πλήθος μελετών έχουν αναδείξει τα πολυποίκιλα οφέλη που έχει η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία και στην ποιότητα ζωής, τονίζει ο δρ Κλωνιζάκης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο χαμηλότερος επιπολασμός της υπέρτασης, της υπερβαρότητας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη κ.ά.

«Είναι μεγάλη χαρά μας να συμπράττουμε σε μια τόσο πρωτοποριακή έρευνα», τόνισε ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας στο Α.Π.Θ.

Και πρόσθεσε: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει μακρύ ιστορικό συνεργασιών με ξένα πανεπιστήμια και είμαστε σίγουροι ότι οι Θεσσαλονικείς θα ανταποκριθούν. Θα αναζητήσουμε περίπου 50 ενήλικες, οι οποίοι υιοθετούν τη μεσογειακή διατροφή για χρονικό διάστημα που ξεπερνά μία πενταετία».

Όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν στη μελέτη, πρέπει να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών και να μην γυμνάζονται συστηματικά. Δεν πρέπει επίσης να πάσχουν από σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Όπως εξηγεί ο κ. Χουρδάκης, οι εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη που θα επιλεγούν για τη μελέτη θα υποβληθούν σε δωρεάν τσεκ-απ και θα χρειασθεί να διαθέσουν συνολικά περίπου μία ώρα από τον χρόνο τους.

Επικοινωνία

Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 20 Ιουνίου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον ερευνητή κ. Θεοδωρίδη μέσω e-mail στο medicalnutrition_unit@auth.gr ή στα τηλέφωνα 2310-999134 και 6945-079567.

Για όσους εθελοντές το επιθυμούν, το ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση επιλεξιμότητας για τη μελέτη υπάρχει στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y8z2xfvp