Τα πρώιμα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι ήπια, όπως ρινική καταρροή, δερματικό εξάνθημα ή απλά ένα “περίεργο συναίσθημα”. Αλλά αυτά τα συμπτώματα μπορεί γρήγορα να εξελιχθούν σε πιο σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην αναπνοή, της κνίδωσης ή οιδήματος, του “σφιξίματος” στον λαιμό, της ναυτίας, του κοιλιακού πόνου, ακόμα και της καρδιακής ανακοπής.
Η ερευνητική ομάδα από το American College of Allergy, Asthma, and Immunology εξέτασε ιατρικά αρχεία σχεδόν 500 παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, για να διαπιστωθεί αν και πόσα από τα παιδιά αυτά είχαν και μία δεύτερη, καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση μετά την πρώτη.
Αυτές οι καθυστερημένες αντιδράσεις εμφανίζονται όταν τα αρχικά συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης υποχωρούν, αλλά στη συνέχεια επιστρέφουν αρκετές ώρες αργότερα. Αυτή η δεύτερη αντίδραση συμβαίνει ακόμα κι αν τα παιδιά δεν έχουν εκτεθεί ξανά στο ίδιο αλλεργιογόνο που προκάλεσε την πρώτη αντίδραση, όπως επισήμανα οι συντάκτες της μελέτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου ένα στα επτά παιδιά είχαν μια δεύτερη αλλεργική αντίδραση.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Waleed Alqurashi, επισήμανε ότι περίπου στο 75% των περιπτώσεων, αυτή η δευτερεύουσα αλλεργική αντίδραση συνέβη μέσα σε χρονικό διάστημα 6 ωρών από την πρωτεύουσα. Και πρόσθεσε ότι μια όσο πιο σοβαρή είναι η πρώτη αλλεργική αντίδραση συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα μιας δεύτερης αντίδρασης.
Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών, εκείνα που χρειάζονται περισσότερες από μία δόση επινεφρίνης και τα παιδιά που δεν λαμβάνουν άμεση θεραπεία με επινεφρίνη ήταν εκείνα που αποδείχτηκε πιο πιθανό να αναπτύξουν δευτερεύουσες αλλεργικές αντιδράσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε προκαλεί αλλεργία το τσίμπημα των κουνουπιών
Γιατί δεν πρέπει να βάζετε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου το καλοκαίρι