Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και περίπου 500 ειδικοί συμφώνησαν για πρώτη φορά τι σημαίνει να εξαπλώνεται μια νόσος αερογενώς (μέσω του αέρα), σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η σύγχυση που επικράτησε στην αρχή της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της COVID-19. Σύγχυση που, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, κόστισε ζωές.
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε τεχνικό έγγραφο για το θέμα την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αυτό είναι το πρώτο βήμα για την εξεύρεση ενός καλύτερου τρόπου πρόληψης αυτού του είδους μετάδοσης, τόσο για υπάρχουσες ασθένειες όπως η ιλαρά όσο και για μελλοντικές απειλές πανδημίας.
Το έγγραφο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιγραφή «αερογενώς» μπορεί να χρησιμοποιείται για μολυσματικές ασθένειες, στις οποίες ο βασικός τρόπος μετάδοσης γίνεται με τη μεταφορά ή αιώρηση του παθογόνου στον αέρα.
Σχεδόν 500 ειδικοί συνέβαλαν στον ορισμό, συμπεριλαμβανομένων φυσικών, επαγγελματιών δημόσιας υγείας και μηχανικών, πολλοί από τους οποίους είχαν διαφωνήσει έντονα για το θέμα στο παρελθόν.
Κατά το παρελθόν, οι οργανισμοί υγείας απαιτούσαν πολλά αποδεικτικά στοιχεία πριν χαρακτηρίσουν μία νόσο αερογενώς μεταδιδόμενη, κάτι που απαιτούσε πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού. Ο νέος ορισμός λέει ότι ο κίνδυνος έκθεσης και η σοβαρότητα της νόσου θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη.
Οι διαφωνίες κατά το παρελθόν είχαν επικεντρωθεί επίσης στο κατά πόσον τα μολυσματικά σωματίδια ήταν «σταγονίδια» ή «αερολύματα» με βάση το μέγεθος, κάτι από το οποίο απομακρύνεται ο νέος ορισμός.
Γιατί είναι σημαντικός ο ορισμός
Κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της COVID, το 2020, περίπου 200 επιστήμονες είχαν καταγγείλει δημόσια ότι ο ΠΟΥ απέτυχε να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού μέσω του αέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί υπερβολική έμφαση σε μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών για να σταματήσει ο ιός, αντί οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στον αερισμό των χώρων, ανέφεραν.
Σύμφωνα με τον Jeremy Farrar, επικεφαλής επιστήμονα στον ΠΟΥ από το 2023, η κατάληξη σε έναν σαφή ορισμό από ειδικούς όλων των κλάδων θα επιτρέψει να ξεκινήσουν συζητήσεις για θέματα όπως ο αερισμός σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, από νοσοκομεία μέχρι σχολεία.
Συνέκρινε, μάλιστα, την εξέλιξη αυτή με τη συνειδητοποίηση ότι ιοί που μεταδίδονται με το αίμα, όπως ο ιός HIV ή η ηπατίτιδα Β, μπορούσαν να μεταδοθούν και από γιατρούς που δεν φορούσαν γάντια κατά τη διάρκεια διαδικασιών.
«Όταν ξεκίνησα, φοιτητές ιατρικής, νοσοκόμες, γιατροί, κανείς από εμάς δεν φορούσε γάντια για να πάρει αίμα», είπε στο Reuters. «Τώρα είναι αδιανόητο να μη φοράει κάποιος γάντια. Αλλά αυτό έγινε επειδή όλοι συμφώνησαν ποιο ήταν το θέμα, συμφώνησαν στην ορολογία… [Η αλλαγή στην πράξη] ήρθε αργότερα», τόνισε.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πηγαίνετε στον οδοντίατρο, αν έχετε αρρυθμία
Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο
Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα