Οι επιστήμονες έπρεπε να ξεπεράσουν ένα σοβαρό εμπόδιο, τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό που απομονώνει από την κυκλοφορία του αίματος τον εγκέφαλο, εμποδίζοντας την εισβολή παθογόνων μικροβίων και τοξικών ουσιών ικανών να απειλήσουν αυτόν και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όμως τώρα, ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο μεταφοράς της χημικής ουσίας ντοπαμίνης πέραν του προστατευτικού φραγμού: τα μικροσκοπικά νανοσωματίδια. Μάλιστα, ερευνητές από το ινδικό Ινστιτούτο Τοξικολογικής Έρευνας (CSIR-Indian Institute of Toxicology Research) στο κρατίδιο Ουττάρ Πραντές απέδειξαν ότι η μέθοδος λειτουργεί, αναστρέφοντας συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου του Πάρκινσον σε ποντίκια.
Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση ACS Nano, βιοδιασπώμενα νανοσωματίδια γεμάτα ντοπαμίνη κατόρθωσαν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να απελευθερώσουν το φορτίο τους κατά την διάρκεια αρκετών ημερών. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο η αναστροφή των κινητικών προβλημάτων που εμφάνιζαν τα πειραματόζωα αλλά και η αναστροφή των ελλειμμάτων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ασθένεια και το κυριότερο, χωρίς παρενέργειες.
Ο αριθμός των πασχόντων από την νόσο του Πάρκινσον βαίνει αυξανόμενος λόγω της γήρανσης του γενικού πληθυσμού, πλήττοντας έναν στους 500 ενήλικες. Η εκφυλιστική αυτή διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος ως επί το πλείστον «χτυπάει» μετά την μέση ηλικία και οφείλεται στην μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο διαταράσσοντας την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων. Το επακόλουθο χαρακτηριστικό τρέμουλο και τα σταδιακά επιδεινούμενα κινητικά προβλήματα έχουν ως πρώτη απώλεια την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: