Μεταλλαγμένα: 18 νέα κρούσματα από την μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) – Ανήσυχοι οι επιστήμονες για την Κρήτη

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλαγμένα
Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (ινδικής) στην Ελλάδα, με 18 νέα νέα περιστατικά να εντοπίζονται εντός της εβδομάδας, όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων SARS-CoV-2 και τον ΕΟΔΥ.

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα που φέρουν την ινδική μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, (από 11 σε 29) γεγονός το οποίο προκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι μεταξύ των περιφερειακών αρχών της Κρήτης και με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Δείτε επίσης: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα: Έκτακτη σύσκεψη με Τσιόδρα και Χαρδαλιά στην Κρήτη

Συγκεκριμένα από τα 29 περιστατικά με τη μετάλλαξη Δέλτα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα:

  • τα 19 βρέθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης,
  • τα 5 στην Αττική,
  • 1 στην Αχαΐα,
  • 2 στη Θεσσαλονίκη,
  • 1 στην Κορινθία.
  • 1 ακόμη εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε ταξιδιώτη.

Όπως διαπιστώνετε, τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίζονται στην Κρήτη κι αυτό εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, καθώς στο νησί υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Αυτό εν μέρει οφείλεται και στα απανωτά περιστατικά ανεπιθύμητων αντιδράσεων στην περιοχή (τρεις περιπτώσεις, η μια εκ των οποίων θανατηφόρα) μετά από τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στη σύσκεψη επιστήμονες και αρμόδιοι φορείς επισήμαναν την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στο νησί, καθώς το εμβόλιο καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μεταδίδεται με μεγαλύτερη κατά 60-70% ταχύτητα σε σχέση με το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας.

Όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη ανά περιφερειακή Ενότητα

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα του ΕΟΔΥ με τα μεταλλαγμένα κρούσματα αυξημένου ενδιαφέροντος που έχουν εντοπιστεί και χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου, ανά Περιφερειακή Ενότητα, σε όλη την Ελλάδα:

Στην πρώτη στήλη καταγράφεται το «νιγηριανό» στέλεχος Β.1.1318, στη δεύτερη το στέλεχος της νότιας Αφρικής Β1.351, στην τρίτη στήλη το στέλεχος Δέλτα (ινδικό) Β.1.617 και στις υπόλοιπες άλλα στελέχη αυξημένου ενδιαφέροντος, μικρότερης διασποράς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα Β.1.617 με μεταδοτικότητα κατά 70% μεγαλύτερη από τη βρετανική, η οποία έχει ήδη επικρατήσει στη Μεγάλη Βρετανία, θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

 Καλπάζει και η παραλλαγή Β.1.1.318 (νιγηριανή) στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την υπόλοιπη εικόνα των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, σε δύο περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο, το «νιγηριανό» μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Β.1.1.318 τείνει να κυριαρχήσει έναντι του βρετανικού με ποσοστά περίπου 40% έναντι 60% αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η μετάλλαξη Δέλτα, εάν αυξήσει τη διασπορά της στην Ελλάδα, θα επισκιάσει οποιοδήποτε άλλο στέλεχος.

Να σημειωθεί ότι τα νέα περιστατικά που κοινοποίησε ο ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν την περίοδο μεταξύ 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου.

Δείτε τον σχετικό πίνακα με τα ποσοστά των μεταλλαγμένων στελεχών ανά την Ελλάδα: