Η hi-tech επιχείρηση μάλιστα πήγε τόσο καλά, που τα μεταλλαγμένα κουνούπια της Oxitec ονομάσθηκαν τα… «φιλικά Aedes aegypti» καθώς μείωσαν τον ενήλικο πληθυσμό του συγκεκριμένου είδους κατά 95%. Τα αποτελέσματα της σχετικής δοκιμής, εξηγεί στην επιθεώρηση PLOS Neglected Tropical Diseases ο επικεφαλής Επιχειρήσεων της βρετανικής εταιρίας Δρ. Andrew McKemey, συνάδουν με τα δημοσιευμένα και εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μαθηματικά μοντέλα, βάσει των οποίων ο αριθμός των κουνουπιών που μπορούν να μεταδώσουν τις ασθένειες αυτές καθίσταται ανεπαρκής για την εξάπλωση τους.
Πώς «λειτουργούν» όμως τα μεταλλαγμένα κουνούπια; Η Oxitec έχει κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία της αναπαραγωγής κουνουπιών A. aegypti που ενσωματώνουν συνθετικό DNA το οποίο, αν και δεν ενέχει σημαντικούς κινδύνους για άλλα ζώα, σκοτώνει τις προνύμφες του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού. Αφού αφαιρέσουν τα θηλυκά μεταλλαγμένα κουνούπια, οι ερευνητές απελευθερώνουν μόνο αρσενικά (τα οποία δεν ψάχνουν για αίμα όπως τα θηλυκά) προκειμένου να ζευγαρώσουν με μη μεταλλαγμένα θηλυκά και να τους περάσουν το γονίδιο-βόμβα που θα εξολοθρεύσει τις προνύμφες όταν γεννηθούν, μειώνοντας έτσι τον πληθυσμό τους.
Στην δοκιμή που έλαβε χώρα στην πόλη Juazeiro της επαρχία Bahia υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του São Paulo και διεξήχθη από την εταιρία Moscamed, τα μεταλλαγμένα κουνούπια ξεχώριζαν από τα κανονικά όντας… έγχρωμα –χάρη σε έναν δείκτη χρώματος για την καλύτερη παρακολούθησή τους– ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο αυτά όσο και τα γονίδιά τους, δεν παραμένουν στο περιβάλλον. Τώρα, το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή μελετών ευρύτερης κλίμακας και η κατάρτιση σχεδίων ελέγχου του πληθυσμού κουνουπιών που μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες σε επιχειρησιακή πλέον βάση.