Ο περιορισμός της εξάπλωσης της βρετανικής μετάλλαξης που φαίνεται να έχει προκαλέσει εγχώρια διασπορά μέχρι και 40% σε κάποιες περιοχές, αλλά και η παριχαράκωση της νοτιοαφρικανικής, η οποία δημιουργεί φόβους για περιορισμένη ανταπόκριση των εμβολίων, είναι βασικό μέλημα πλέον των επιστημόνων.
Στις συνεδριάσεις τους κάθε Τετάρτη, οι επιδημιολόγοι παρατηρούν στον χάρτη την επέκταση των μεταλλάξεων αυτών και τα συμπεράσματα που εξάγουν καθορίζουν και τις όποιες αποφάσεις τους, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πανδημία, ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στο πλαίσιο αυτό, κηρύχθηκε σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου η περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, στην οποία έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ενώ παραμένουν τα αυστηρά μέτρα στην Αττική, όπου σημειώνονται 477 περιστατικά.
Δείτε επίσης: «Τα μεταλλαγμένα στελέχη θα κυριαρχήσουν» Ανησυχία για τον νοτιοαφρικανικό ιό στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: “Μεγάλο alert” για τα νοτιοαφρικανικά κρούσματα
Προς το παρόν οι ειδικοί δεν έχουν δει, όπως λένε, κάποια «έκρηξη» στην Ελλάδα που να σχετίζεται με συρροή μετάλλαξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ωστόσο, ο μεταλλαγμένος βρετανικός ιός είναι αυτός που θα κυριαρχήσει σταδιακά σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Η ανησυχία τους εστιάζεται περισσότερο στον ιό της νότιας Αφρικής. Αν και εντοπίζεται στη χώρα μας σε συγκριτικά μικρότερα ποσοστά από τον βρετανικό, οι επιστήμονες αγωνιούν περισσότερο για την πιθανότητα διασποράς του στην κοινότητα, καθώς ενοχοποιείται για επικράτηση έναντι των εμβολίων.
Από τα 15 συνολικά κρούσματα του ιού της νότιας Αφρικής, τα 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Δείτε αναλυτικά όλα τα μεταλλαγμένα κρούσματα ανά περιοχή:
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 281 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Στα 779 τα συνολικά
Μετάλλαξη νότιας Αφρικής: 11 περιστατικά στον Εύοσμο προκάλεσαν συναγερμό
Στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές, με την εξάπλωση της αφρικανικής μετάλλαξης σε 11 περιστατικά στην ίδια περιοχή.
Όπως δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου: “Στην περιοχή του Ευόσμου, ανησυχεί η κυκλοφορία της μετάλλαξης της νότιας Αφρικής, όπου θυμίζω ότι αυτό, σε αντίθεση με το βρετανικό στέλεχος, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Για αυτό το λόγο και με στόχο τον περιορισμό της διασποράς αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή συστήνουμε εκτεταμένο testing για έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων”, σημείωσε.
Δείτε επίσης: Χαρδαλιάς: Αυστηρό lockdown σε Κάλυμνο και Εύοσμο – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο» (χάρτης)
Επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα “στην ρίζα του” οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν πολύ στενά τα νοτιοαφρικανικά κρούσματα, καθώς ο ιός “έχει μία μετάλλαξη στη θέση 484 που έχει σχετιστεί με μειωμένη ανοσολογική απόκριση”, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Αναφερόμενος στη διαδικασία της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων με την μετάλλαξη της Αφρικής στον Εύοσμο ο υφυπουργός Πολιτικης Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για “μεγάλο alert”, επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα που απασχολούν είναι δύο:
Πρώτον, η εύρεση δύο ακόμα κρουσμάτων σε άλλη περιοχή, που συνδέονται όμως με τη συγκεκριμένη συρροή (cluster) του Ευόσμου, και δεύτερον η σύνδεσή του με την εισαγωγή του από τρίτη χώρα.
“Παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση. Οι ιχνηλατήσεις που γίνονται είναι κάθετες και οι στεγανοποιήσεις τόσο των συγκεκριμένων κρουσμάτων και όλων των στενών τους επαφών, είτε είναι high, είτε low risk, γίνεται με ξεχωριστή επιμέλεια”, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Δεκάδες κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στο κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια
Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος, το οποίο με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε 32 Περιφερειακές Ενότητες. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα η επικράτησή του εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στο 40%.
Στην Αττική έχουν επιβεβαιωθεί 477 περιστατικά συνολικά, εκ των οποίων τα 187 στο κέντρο της Αθήνας και ακόμη 121 στα Βόρεια Προάστια.
Τα περισσότερα κρούσματα είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, κάτι που φανερώνει σαφώς ότι “υπάρχει διασπορά στην κοινότητα”, όπως επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες, τους οποίους απασχολεί πολύ η διασπορά του στελέχους στην πολυπληθή Αττική.
Ο βρετανικός ιός δίνει μια ήπια αύξηση της μεταδοτικότητας για περίπου 15%-20% οριζόντια, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανιχνεύεται ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται μεγάλες συρροές, σημείωσαν οι ειδικοί. “Αναμένουμε ότι, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει”, πρόσθεσε η κα. Παπαευαγγέλου.
Υπάρχουν μάλιστα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Μαγιορκίνη, κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη παθογένεια. “Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι μελέτες που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκεχυμένες, οπότε περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο”, πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες τόνισαν τη σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού και παρέπεμψαν σε μελέτες που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα προστατεύει από τη λοίμωξη από το βρετανικό στέλεχος.
«Οι μάσκες είναι το όπλο μας απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη»
Η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και η καθολική χρήση της μάσκας είναι τα σημαντικότερα όπλα μας απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισαν οι επιστήμονες.
Πλήθος πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων, σύμφωνα με την Καθηγήτρια, δείχνουν ότι η χρήση της μάσκας στην κοινότητα είναι η πιο αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού.
“Δεδομένου ότι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς που νόσησαν, κόλλησαν από άτομα που είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, η καθολική χρήση μάσκας κρίνεται το σημαντικότερο μέτρο για το σύνολο του πληθυσμού. Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό της χρήσης της μάσκας από όλους μας, ανεξάρτητα με το αν έχουμε εμβολιαστεί ή όχι τονίζω, τόσο μεγαλύτερο είναι και το όφελος για όλη την κοινωνία”, κατέληξε.