Αμερικανοί και Ελβετοί επιστήμονες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Science Translational Medicine, ανακάλυψαν ότι με τη χρήση ενός γενετικά μεταλλαγμένου ιού μπορούν να επέμβουν στο γονίδιο TMC1 που όταν έχει υποστεί ελαφρά μετάλλαξη προκαλεί κώφωση. Αυτό το γονίδιο είναι υπεύθυνο για την κώφωση των παιδιών σε πολύ μικρή ηλικία και η μετάλλαξή του μπορεί να είναι κληρονομική.
Υπολογίζεται ότι το 6% των περιπτώσεων αυτών είναι θέμα του DNA που περνάει από γενιά σε γενιά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την ακοή των παιδιών.
Ως τώρα τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια με απόλυτη επιτυχία. Ο μεταλλαγμένος ιός κατάφερε να αποκαταστήσει την βλάβη που η μετάλλαξη του γονιδίου προκαλεί στα εσωτερικά τριχίδια του αυτιού, αλλά όχι και στα εξωτερικά.
Αυτό σημαίνει ότι η ακοή θα μπορεί να αποκατασταθεί αλλά δεν θα υπάρχει η μεγάλη ευαισθησία στους ήχους που εξαρτάται από τα εξωτερικά τριχίδια του αυτιού. Η μέθοδος αυτή, που θα πάρει αρκετό χρόνο για να τελειοποιηθεί στον άνθρωπο, δεν θα γιατρεύει ωστόσο την κώφωση των ενηλίκων η οποία οφείλεται σε έκθεσή τους σε πολύ δυνατή μουσική.