Μεταλλάξεις Covid: Και στην Αθήνα κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης – Εντοπίστηκε σε 33χρονη
Μετά την Πάτρα, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα σε άνδρα που ζει στην πόλη, σήμερα επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη και δεύτερου περιστατικού στην καρδιά της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρέθηκε σε 33χρονη αλλοδαπή γυναίκα που είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ αναφέρει:
«Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος».
Από την πόλη προέλευσης του μεταλλαγμένου στελέχους ο ιός που βρέθηκε στην 33χρονη
Η ινδική μετάλλαξη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, για να επιβεβαιωθούν τα χαρακτηριστικά της, εάν δηλαδή είναι πιο μεταδοτική ή πιο επιθετική και προκαλεί βαρύτερη νόσο. Διερευνάται, επίσης, εάν ευθύνεται για την καταστροφική επέλαση του ιού στην Ινδία, που προκαλεί καθημερινά στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες θανάτους.
Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ωστόσο, αναφέρεται ότι το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης που απομονώθηκε στην 33χρονη προέρχεται από την ίδια πόλη της Ινδίας, στην οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός:
«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος», αναφέρουν οι επιστήμονες και καταλήγουν:
«Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις».
«Ορφανό» το πρώτο περιστατικό στην Πάτρα
Το πρώτο περιστατικό στην Πάτρα, ωστόσο, είναι «ορφανό». Δηλαδή δεν προέρχεται από ταξιδιώτη, αλλά μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο σε ελληνικό έδαφος. Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση, για να βρουν την αρχική πηγή της μετάδοσης.
Σε ότι αφορά το πρώτο περιστατικό, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ανέφερε:
«Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του» ανέφερε η ανακοίνωση.