Iatropedia

Μετάλλαξη Όμικρον – ΠΟΕΔΗΝ: Σε κατ’ οίκον περιορισμό περίπου 1.000 υγειονομικοί στην Αττική – 700 μόνο στην 1η ΥΠΕ1ης ΥΠΕ

Αποδεκατίζεται το υγειονομικό προσωπικό από την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρίσκονται σε πενθήμερη αναρρωτική άδεια στα σπίτια τους, ενώ από αυτούς οι περίπου 1.000 αφορούν τα νοσοκομεία της Αττικής.

Η παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται σαν «τσουνάμι» δεν εξαιρεί τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, οι οποίοι όταν βρεθούν θετικοί -σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ- απομονώνονται για 5 ημέρες στο σπίτι τους και επιστρέφουν στην  εργασία τους με αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Σύμφωνα με το έκτακτο σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εάν παραστεί ανάγκη θα υπάρξει επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για να καλυφθούν τα κενά.

ΠΟΕΔΗΝ: 60% των νοσούντων εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός υγειονομικού συστήματος 2.000 εργαζόμενοι πανελλαδικά, το 60% των οποίων είναι ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Από αυτούς οι περίπου 1.000 «λείπουν» από το ΕΣΥ Αττικής και οι περίπου 700 από αυτούς μόνο στην 1η και μεγαλύτερη Υγειονομική Περιφέρεια, (1η ΥΠΕ). Συγκεκριμένα, 512 εργαζόμενοι απουσιάζουν από τα νοσοκομεία και μαζί με τις δομές της Πρωτοβάθμιας και τα Κέντρα Υγείας φτάνουν τους 698.

Αναλυτικά, ανά νοσοκομείο, θετικοί στην Covid είναι:

Επίσης:

O πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υποστηρίζει πως η κατάσταση στα νοσοκομεία ενδέχεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες και μαζί με τις 7 χιλιάδες αναστολές του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού, αλλά και τις περίπου 2 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, το ΕΣΥ δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια πιθανή αύξηση ασθενών στα νοσοκομεία, λόγω της Όμικρον.

Ζητά δε, όπως συνέβαινε πριν από την άφιξη των εμβολίων, το υγειονομικό προσωπικό να υποβάλλεται σε τακτικό οριζόντιο εργαστηριακό έλεγχο συνολικά (PCR ή Rapid Test), καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στον ευαίσθητο χώρο των νοσοκομείων.