Μετάλλαξη Όμικρον: Προβληματίζει το κρούσμα της Ελλάδας – Τι πρέπει να κάνουν όσοι ταξιδεύουν σε χώρες υψηλού κινδύνου
Ο πρώτος ασθενής που εντοπίστηκε στην Κρήτη να φέρει τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, είναι εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ νοσεί με ελαφρά συμπτώματα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το γεγονός της ήπιας νόσησης οφείλεται στο εμβόλιο, στο νεαρό της ηλικίας του (είναι 40 ετών) ή στην πιθανότητα ο νέος ιός να έχει χαμηλή νοσηρότητα.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλους πολίτες. Οι 7 άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή αμέσως μετά την επιστροφή του από το Γιοχάνεσμπουργκ υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενους μοριακούς ελέγχους, οι οποίοι προς το παρόν είναι όλοι αρνητικοί. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για 14 ημέρες.
Μιλώντας στο iatropedia.gr o επιστήμονας -που μαζί με την ομάδα του- ανακάλυψε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.
“Ακόμα δεν έχουμε βρει καμία άλλη ένδειξη που να παραπέμπει σε Όμικρον. Το θεωρούμε μεμονωμένο γεγονός. Αν ο άνθρωπος αυτός δεν είχε τη συγκεκριμένη προέλευση, δηλαδή το ταξίδι, δεν θα τον βρίσκαμε. Ήταν καλή συγκυρία ότι ξέραμε το ιστορικό ταξιδιού του. Θετικός από Νότια Αφρική, τι να υποθέσουμε; Αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορεί τίποτε άλλο εκεί, εκτός από Όμικρον. Αν βρίσκαμε ένα τυχαίο κρούσμα στην κοινότητα, εκεί θα ανησυχούσαμε πολύ. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι προς το παρόν δεν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα”, αναφέρει.
Δημήτρης Θάνος: “Πολύ πιθανό το επόμενο κρούσμα να εντοπιστεί στην Αθήνα”
Εκατοντάδες δείγματα εξετάζονται καθημερινά από όλα τα συμβεβλημένα εργαστήρια για την ταυτοποίηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 . Οι επιστήμονες από κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, για να εντοπίσουν και να περιορίσουν έγκαιρα την εξάπλωση του νέου ιού. Όλα μέχρι στιγμής, τα δείγματα έχουν αποδειχθεί αρνητικά στον ιό Όμικρον.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν θα εντοπιστούν και άλλα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής. Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν, το επόμενο θετικό περιστατικό να εντοπιστεί στην Αθήνα, λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Καθηγητής Δημήτρης Θάνος:
“Υπάρχει πιθανότητα να εντοπίσουμε κι άλλο κρούσμα και μάλιστα αυτή τη φορά στην Αθήνα. Γιατί έχει πολύ πληθυσμό και άρα περισσότερες πιθανότητες, μεγάλο ιικό φορτίο και έχει και πολλές διεθνείς πτήσεις. Η Κρήτη δεν έχει πολλές διεθνείς πτήσεις, οι περισσότερες είναι μέσω Αθηνών”, αναφέρει ο Καθηγητής.
Η κυριαρχία της Δέλτα υποχωρεί στη δυναμική της Όμικρον
Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ στη χώρα μας στο 100% των δειγμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις, αναφέρθηκε η ταυτοποίηση 885 δειγμάτων με στελέχη “ειδικού ενδιαφέροντος”, που αποδείχθηκε ότι ανήκαν στο σύνολό τους στο στέλεχος Δέλτα.
“Η επικράτηση της Δέλτα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι 100% και λίγο παραπάνω από 100% (γέλια). Ενώ με το βρετανικό είχαμε και άλλα στελέχη σε διασπορά. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι πολύ πολύ μεταδοτική η Δέλτα”, λέει ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος και συμπληρώνει:
“Δεν έχουμε τίποτα από Όμικρον αυτή τη στιγμή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όλα τα δείγματα που έχουμε κάνει τελευταία ήταν όλα Δέλτα. Και φανταστείτε ότι μας στέλνουν δείγματα από όλη την Ελλάδα, εκτός από Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στα οποία γίνεται αλληλούχηση από το Εργαστήριο της Θεσσαλονίκης”, τονίζει ο ειδικός.
Κι όμως! Όσο εξετάζουν τα δεδομένα οι επιστήμονες στις χώρες όπου εξαπλώνεται η Όμικρον, τόσο περισσότερο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο νέος ιός έχει μεγάλη δυναμική και μπορεί τελικά να επικρατήσει στον πλανήτη, όπως ακριβώς συνέβη και με τη μετάλλαξη Δέλτα.
“Τα στοιχεία από την υγειονομική επιτήρηση δείχνουν ότι η Δέλτα υποχωρεί έναντι της Όμικρον”, ανέφερε σχετικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας:
“Η εικόνα που θα έχουμε θα είναι καλύτερη σε μια βδομάδα περίπου, ωστόσο, κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος“.
Τι ζητούν οι ερευνητές, για να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε τη διασπορά της Όμικρον
Οι ερευνητές κρίνουν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, να εντοπιστούν και να ιχνηλατηθούν έγκαιρα τα θετικά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Αυτό, καθώς υποστηρίζουν, θα βοηθήσει να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την εξάπλωση του ιού, εάν τελικά αυτή επικρατήσει αναπόφευκτα στον πλανήτη όπως και η Δέλτα.
Γι’ αυτό ζητούν, από όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από χώρες στις οποίες υπάρχει διασπορά ή ενδείξεις διασποράς της Όμικρον, να υποβάλλονται σε ένα ακόμη PCR τεστ λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα.
Συγκεκριμένα ο Καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος αναφέρει:
“Παράκληση και παρότρυνση, όποιος ταξιδεύει και επιστρέφει από ταξίδι από χώρες που έχει εντοπιστεί η Όμικρον να κάνει ένα κατά προτίμηση PCR μοριακό τεστ μετά την άφιξή του, το οποίο θα μπορέσει να ανιχνεύσει έγκαιρα εάν υπάρχει περίπτωση μόλυνσης. Σε οποιοδήποτε εργαστήριο, σε όλη τη χώρα. Μετά από δύο τρεις μέρες να ελεγχθεί, εάν έρχεται από χώρες υψηλού κινδύνου”, αναφέρει.
Οι “επικίνδυνες” χώρες, δεν είναι πλέον μόνο οι χώρες της Αφρικής, απ’ όπου φαίνεται να ξεκίνησε ο ιός. Αλλά ακόμη και πολλές Ευρωπαϊκές, στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις διασποράς, όπως λέει.
“Δεν εννοώ μόνο τις χώρες της Αφρικής που συμπεριλαμβάνονται στα πρόσφατα μέτρα, με τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι αρχές. Γιατί και η Ολλανδία για παράδειγμα φαίνεται να έχει πρόβλημα και η Νορβηγία, στην οποία εντοπίστηκαν 50 ύποπτα ή πιθανά. Από όποια χώρα, δηλαδή, υπάρχει μεγάλος επιπολασμός της Όμικρον, καλό θα ήταν να γίνονται τεστ στην Ελλάδα”, καταλήγει ο ερευνητής.