Μεταμιζόλη: Μέτρα για την αποφυγή σοβαρής παρενέργειας από το παυσίπονο συνιστά ο EMA

  • Iatropedia newsroom
Μεταμιζόλη: Μέτρα για την αποφυγή σοβαρής παρενέργειας από το παυσίπονο συνιστά ο EMA
Ζητά να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες προϊόντος για την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών και των επαγγελματιών Υγείας σχετικά με τον κίνδυνο ακοκκιοκυττάρωσης

Μέτρα για την ελαχιστοποίηση των σοβαρών εκβάσεων της ακοκκιοκυττάρωσης, μίας γνωστής παρενέργειας από το παυσίπονο «μεταμιζόλη» συνιστά η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), γνωστή και ως PRAC. Η ακοκκιοκυττάρωση περιλαμβάνει μια ξαφνική και απότομη μείωση των κοκκιοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ή και θανατηφόρες λοιμώξεις.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ενημέρωση του ΕΜΑ, τα φάρμακα που περιέχουν μεταμιζόλη έχουν πάρει έγκριση σε ορισμένες χώρες της ΕΕ για τη θεραπεία μέτριου έως σοβαρού πόνου και πυρετού. Οι εγκεκριμένες χρήσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και κυμαίνονται από τη θεραπεία του πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμούς έως τη θεραπεία του πόνου και του πυρετού που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Η ακοκκιοκυττάρωση είναι μια γνωστή παρενέργεια των φαρμάκων που περιέχουν μεταμιζόλη που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή λίγο μετά τη διακοπή του φαρμάκου, καθώς και σε άτομα που είχαν χρησιμοποιήσει μεταμιζόλη κατά το παρελθόν χωρίς προβλήματα. Αυτή η σοβαρή παρενέργεια δεν σχετίζεται με τη δόση της μεταμιζόλης που χρησιμοποιείται.

Η επανεξέταση ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος του Φινλανδικού Οργανισμού Φαρμάκων, καθώς εξακολουθούσαν να αναφέρονται περιπτώσεις ακοκκιοκυττάρωσης με μεταμιζόλη, παρά την πρόσφατη αυστηροποίηση των μέτρων ελαχιστοποίησης του κινδύνου στη Φινλανδία.

Μετά την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κίνδυνο ακοκκιοκυττάρωσης από μεταμιζόλη, η PRAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υφιστάμενες προειδοποιήσεις στις πληροφορίες του προϊόντος έπρεπε να ενημερωθούν. Οι αλλαγές αποσκοπούν στην περαιτέρω ενημέρωση των ασθενών και των επαγγελματιών Υγείας σχετικά με αυτήν τη σοβαρή παρενέργεια και στη διευκόλυνση της έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσής της.

Η επιτροπή συνέστησε στους επαγγελματίες Υγείας να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα και να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα ακοκκιοκυττάρωσης, όπως πυρετό, ρίγη, πονόλαιμο και επώδυνες πληγές στις υγρές, εσωτερικές επιφάνειες του σώματος (βλεννογόνο), ειδικά στο στόμα, τη μύτη και τον λαιμό ή στις περιοχές των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού. Οι ασθενείς πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση για αυτά τα συμπτώματα τόσο κατά τη διάρκεια όσο και λίγο μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Εάν η μεταμιζόλη λαμβάνεται για πυρετό, κάποια πρώιμα συμπτώματα της ακοκκιοκυττάρωσης μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Ομοίως, όταν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά μαζί με μεταμιζόλη, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μη γίνουν εμφανή.

Εάν οι ασθενείς εμφανίσουν συμπτώματα ακοκκιοκυττάρωσης, πρέπει να γίνει αμέσως μια εξέταση για τη μέτρηση των επιπέδων των αιμοσφαιρίων τους, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων διαφορετικών τύπων λευκών αιμοσφαιρίων. Η θεραπεία πρέπει να διακόπτεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Η PRAC συνέστησε επίσης η μεταμιζόλη να μη χρησιμοποιείται σε ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακοκκιοκυττάρωσης ή είναι ευαίσθητοι σε αυτή. Μεταξύ αυτών, είναι ασθενείς που είχαν προηγουμένως ακοκκιοκυττάρωση που προκλήθηκε από μεταμιζόλη ή παρόμοια φάρμακα που είναι γνωστά ως πυραζολόνες ή πυραζολιδίνες, που έχουν προβλήματα με τον μυελό των οστών ή που έχουν κάποια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο παραγωγής ή λειτουργίας των κυττάρων του αίματος τους.

Η PRAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη των φαρμάκων που περιέχουν την ουσία μεταμιζόλη εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων. Ωστόσο, οι πληροφορίες προϊόντος για όλα τα φάρμακα που περιέχουν μεταμιζόλη θα πρέπει να ενημερωθούν σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τα φάρμακά σας, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Περισσότερες από 500 αυτοκτονίες καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα

Μανώλης Μαυρομμάτης: «Από μυαλά και πνεύμα είναι μια χαρά», λέει ο γιος του

Παιδιά: Το απλό τρικ που μπορεί να τα απαλλάξει από την ίωση 2 μέρες νωρίτερα