Μεταμοσχεύσεις: Γυναίκα έγινε η μακροβιότερη λήπτρια οργάνου από χοίρο στον κόσμο

Μία γυναίκα στις ΗΠΑ έγινε η μακροβιότερη λήπτρια γενετικά τροποποιημένου οργάνου από χοίρο στον κόσμο, καθώς ξεπέρασε τους 2 μήνες ζωής από τη μεταμόσχευση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.
Το χρονικό διάστημα μοιάζει μικρό. Ωστόσο από τους λιγοστούς άλλους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε ανάλογη μεταμόσχευση έως σήμερα, κανένας δεν είχε φτάσει τους δύο μήνες.
Η 53χρονη Towana Looney περίμενε οκτώ χρόνια στη λίστα αναμονής για ένα νεφρό. Οι πιθανότητες που είχε πια να βρει συμβατό μόσχευμα ήταν ισχνές.
Η γυναίκα είχε δωρίσει στη μητέρα της το ένα της νεφρό το 1999. Αρκετά χρόνια αργότερα, όμως, παρουσίασε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη (υπέρταση της κυήσεως) που την οδήγησαν τελικά στη νεφρική ανεπάρκεια.
Λιγότερο από το 1% των ζώντων δοτών νεφρού αναπτύσσουν νεφρική ανεπάρκεια, είχαν αναφέρει οι γιατροί της από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Langone). Όσοι την εκδηλώνουν, έχουν προτεραιότητα στις ΗΠΑ για μεταμόσχευση νεφρού.
Άλλοι τέσσερις ασθενείς στις ΗΠΑ είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο όργανο χοίρου. Κανείς όμως δεν έζησε πάνω από δύο μήνες.
Η 53χρονη είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μόλις 11 ημέρες μετά τη μεταμόσχευσή της. Θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη ακόμα ένα μήνα και ύστερα θα επιστρέψει στην πατρίδα της, την Αλαμπάμα.
Στις 61 ημέρες μετά από την πρωτοποριακή μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε, δήλωσε πως αισθάνεται σαν την Σούπεργουμαν. Και πρόσθεσε πως περπατάει πια τόσο γρήγορα, ώστε ξεπερνάει τα άλλα μέλη της οικογένειάς της. «Είναι μια καινούργια αρχή στη ζωή μου», είπε στο Associated Press.
Διαβάστε ακόμα 53χρονη γυναίκα ζει με γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο
«Αχαρτογράφητα νερά»
«Αν την δει κανείς στο δρόμο, δεν θα φανταστεί ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που ζει με λειτουργικό όργανο χοίρου μέσα του», είπε ο επικεφαλής της μεταμοσχευτικής ομάδας Dr. Robert Montgomery, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Όπως εξήγησε, η λειτουργία του νεφρού «είναι απολύτως φυσιολογική». Και πρόσθεσε πως η επιτυχία της κυρίας Looney σημαίνει πως οι γιατροί βαδίζουν πλέον «σε αχαρτογράφητα νερά».
«Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα επόμενα εμπόδια που πιθανώς θα αντιμετωπίσουμε, διότι είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε τόσο μακριά», εξήγησε. «Θα εξακολουθήσουμε να την παρακολουθούμε στενά».
Τα γενετικά τροποποιημένα όργανα από χοίρους ελπίζεται ότι θα λύσουν το τεράστιο, παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης οργάνων προς μεταμόσχευση.
Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα. Στη Βρετανία βρίσκονται άλλοι 7.500. Ωστόσο πολλοί πεθαίνουν περιμένοντας. Στη Βρετανία, π.χ., πέρυσι χάθηκαν 415 ασθενείς, αναφέρει το Sky News. https://news.sky.com/story/woman-becomes-worlds-longest-living-recipient-of-pig-organ-transplant-i-feel-like-superwoman-13296727
Φωτογραφία: iStock