Μεταναστευτικό στην Ελλάδα κανόνες αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην ΕΕ
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας και τόνισε την αναγκαιότητα για άμεσες ενέργειες προκειμένου να παρασχεθεί υγειονομική κάλυψη για τους ευάλωτους πληθυσμούς αλλά και διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας.
Επίσης, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να επιδείξουν την απαιτούμενη συνέπεια στο έργο που έχουν αναλάβει, με προτεραιότητα τη δημιουργία ιατρικού πρωτοκόλλου, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις εντεινόμενες υγειονομικές ανάγκες λόγω των αυξημένων εισροών κατά τη θερινή περίοδο. Τέλος, τόνισε τη σημασία μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες των Υπουργείων και των Φορέων, ώστε να συνδράμουν όλοι στη δημιουργία και την υποβολή ενός αναλυτικού προγράμματος και θα πλαισιώσει το αίτημα της Ελλάδας για στήριξη της Ε.Ε με άμεση χρηματοδότηση από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Ταμεία.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) και μέλος της ομάδας εργασίας, κ. Α. Γιαννόπουλος, ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει ήδη αναλάβει ο Φορέας, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που έχουν προκύψει. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν οι εξής δράσεις:
– Έχει ήδη αποσταλεί στη Μυτιλήνη, από το Σάββατο 20/6/2015, μία Κινητή Μονάδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, πλήρως εξοπλισμένη με ιατροφαρμακευτικό υλικό, στελεχωμένη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να συνδράμει στο έργο της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Μια δεύτερη Κινητή Μονάδα έχει προγραμματιστεί να σταλεί στην Κω. Σημαντική θα είναι η συμβολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις συγκεκριμένες δράσεις.
– Ο ιατρικός έλεγχος που τίθεται ως προϋπόθεση για την μεταφορά των ασυνόδευτων ανήλικων από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα σε δομές φιλοξενίας, διενεργήθηκε με την μορφή του κατεπείγοντος επί τόπου, επιτυγχάνοντας την επίσπευση της απελευθέρωσής τους.
– Τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης τόσο στην Αμυγδαλέζα όσο και στον Ταύρο καλύπτονται πλέον σε ημερήσια βάση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ έχει τοποθετηθεί επιπλέον από ένας Ψυχίατρος σε καθεμία από τις προαναφερόμενες δομές.
– Προγραμματίζεται η Αγωγή Υγείας της κοινότητας με βάσει τις ανάγκες του πληθυσμού.
– Εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών για την παροχή ιατρικής φροντίδας στις πύλες εισόδου των προσφύγων. Η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ αναζητούν τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις.
Ο υπουργός Υγείας στο Λουξεμβούργο
Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής συμφώνησε στη γενική προσέγγιση και επεσήμανε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την αναγκαιότητα ελέγχων τόσο πριν όσο και μετά τη θέση των προϊόντων στην αγορά, τους κοινούς κανόνες κλινικής αξιολόγησης των προϊόντων, τους κοινούς κανόνες αδειοδότησης των Κοινοποιημένων Οργανισμών και επιτήρησής τους, το καλύτερο σύστημα ταυτοποίησης και ιχνηλασιμότητας των προϊόντων αλλά και την εμπλοκή των εμπειρογνωμόνων όλων των κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλα τα στάδια…
Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη ρητή απαγόρευση της επαναχρησιμοποίησης μιας χρήσεως προϊόντων και ταυτόχρονα τη θέσπιση κανόνων ασφάλειας και κυρίως «κοινών προδιαγραφών» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα υποχρεούνται να ακολουθούν όσα κράτη επιλέξουν αυτή την πρακτική.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «για τους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτεραιότητα πρέπει να έχει η προστασία των ασθενών και όχι των εταιριών».