«Μη ανιχνεύσιμος όγκος» στον εγκέφαλο; Τι είναι αυτό;
Μη ανιχνεύσιμος ή δεν τον έψαξε κανείς ή δεν τον έψαξαν σωστά ή θέλουν να πουν κάτι άλλο; Ο λόγος για τον όγκο στη βάση του εγκεφάλου που φέρεται να είχε ο άτυχος Αλκίνοος Βαρσάκης και που τον οδήγησε στον πρόωρο θάνατο.
Το iatropedia επικοινώνησε με τον Σπυρίδωνα Λαφαζάνο, στρατιωτικό γιατρό, ειδικό νευροχειρουργό εξειδικευμένο στον εγκέφαλο. Όπως μας είπε, «ο όρος «μη ανιχνεύσιμος όγκος» με τη στενή έννοια του όρου, δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία. Ενδεχομένως κάτι διαφορετικό να θέλουν να πουν με τον όρο αυτό οι αναφερόμενοι σε αυτόν…».
Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνο:
Μηνιγγιώματα
Αιθουσαία Σβαννώματα
Αστροκυτώματα
Κρανιοφαρυγγιώματα
Κολλοειδείς Κύστεις
Χορδώματα
Μυελοβλαστώματα
Αραχνοειδείς Κύστεις
Μεταστάσεις.
Συμπτώματα
Οι όγκοι στον εγκέφαλο προκαλούν πιο συχνά ζαλάδες και πονοκέφαλο, κι άλλοτε προβλήματα σε διάφορες φυσιολογικές μας λειτουργίες και αισθήσεις ανάλογα το σημείο στο οποίο βρίσκονται. Στην ομιλία, την όσφρηση, την όραση, την ισορροπία, την βάδιση… Μπορούν να προκαλέσουν επίσης επιληψία, ναυτία, μουδιάσματα, προβλήματα μνήμης και δεξιότητας.
Διάγνωση
Η διάγνωση των όγκων αλλά και άλλων παθήσεων του εγκεφάλου γίνεται με την λήψη ιστορικού και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Όπως μας λέει ωστόσο ο κ. Λαφαζάνος σήμερα υπάρχουν και νέες τεχνικές για τα διάφορα προβλήματα στον εγκέφαλο όπως είναι:
Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων, η Anisotropic Diffuse Tensor Imaging, η Μαγνητοεγκεφαλογραφία και ο Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός.
Και από επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης υπάρχει τα τελευταία χρόνια η Ηλεκτροκορτικογραφία, η Δοκιμασία Αμυτάλης (Wada test) και ο Φλοιικός Ερεθισμός του Εγκεφάλου.
Ο θάνατος του 20χρονου Αλκίνοου
Οι πληροφορίες λένε ότι επρόκειτο για περίπτωση που δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο νεαρός, ενώ η κατάστασή του δεν επιδεχόταν χειρουργείου και είχε ραγδαία εξέλιξη.